AI-robot ska rädda USA:s Ukrainanarrativ – sätts in mot ”desinformation”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

USA:s utrikesminister Antony Blinken. © Foto: State Department Photo by Freddie Everett / Public Domain

USA:s utrikesdepartementet har nu tagit fram ett AI-verktyg, artificiell intelligens, för att bekämpa så kallad ”desinformation” om Ukrainakriget.

Tidigare har väst infört sanktioner mot ryska mediekanaler som inte följer västmakternas narrativ om Ukrainakriget.

Nu går man ett steg längre. Man sätter in AI, artificiell intelligens.

Detta avslöjade USA:s utrikesminister Antony Blinken under ett tal vid Freedom House.

– Samtidigt som vi arbetar för att främja tillgång till internet för alla, arbetar vi också för att ta itu med hot mot mänskliga rättigheter som kommer med ett öppet internet, inklusive trakasserier, övergrepp och desinformation online, sade han. Onlineövergrepp riktas såklart inte bara mot människorättsförsvarare. Internet och digital teknik används ofta för att förstärka attacker mot utsatta grupper – kvinnor, HBTQI-gemenskapen, marginaliserade etniska eller religiösa grupper – och undergräva vår bredare kamp för mänskliga rättigheter. Så i år lanserade vi ett globalt partnerskap med nu minst 12 länder för åtgärder mot könsbaserade trakasserier och övergrepp på nätet. Vi uppmuntrar den privata sektorn att engagera sig tillsammans med oss.

– Vi arbetar också med att ta itu med den enorma utmaning av missinformation och desinformation som finns online. För att nämna ett exempel, så fortsätter Ryssland naturligtvis bedriva en stadig, obeveklig ström av desinformation om sitt anfallskrig mot Ukraina, att ljuga om och dölja fruktansvärda övergrepp de har begått, för att försöka rättfärdiga att begå andra.

Och det är där AI kommer in i bilden, enligt Blinken.

– Som svar har utrikesdepartementet utvecklat en AI-aktiverad ”Ukraine Content Aggregator” för att samla in verifierbar rysk desinformation och sedan dela den med partners runt om i världen. Vi främjar oberoende media och digital kompetens. Vi arbetar med partners i akademin för att på ett tillförlitligt sätt upptäcka falsk text som genereras av ryska chatbots.

Se klipp HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program