AfS kritiserar Svenska kyrkan för underkastelse

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Alternativ för Sverige går hårt ut när de för första gången deltar i kyrkans riksdag, som kallas för kyrkomötet. De anklagar ärkebiskopen och Svenska kyrkan för underkastelse, detta då de menar att ursäkten till samerna bygger på förfalskad historieskrivning.

Den tidigare kyrkoherden Iván Knézy som tidigare gjort sig känd för sin konflikt med Svenska kyrkan efter politiskt inkorrekta uttalanden, är invald på ett av Alternativ för Sveriges tre mandat i kyrkomötet. Han gick hårt åt ärkebiskopen.

– Det var som om hon sjönk ner i marken igår. Det var ovärdigt, kommenterade Knézy efter ursäkten.

– Ut med vänsteraktivisterna ur kyrkan, gör kyrkan kristen igen, avslutade Knézy.

Foto: Alternativ för Sverige

Alternativ för Sverige gör en längre redogörelse i en debattartikel, där de går igenom alla felaktigheter som Svenska kyrkan och ärkebiskop Antje Jackelén gör sig skyldig till. De understryker också behovet av fortsatt konstruktiv dialog mellan svenskar och samer, som partiet menar bygger på fördjupad respekt för varandras särarter.

– Kyrkan kritiserar sig själv, och därmed större delen av det svenska folket, både för att inte ha införlivat samerna i det svenska majoritetssamhället – och för att ha gjort det. Sanningen är att staten hela tiden försökt att bevara samernas särart och kultur, vilket är en lovvärd tanke, kommenterar partiledare Gustav Kasselstrand (AfS) till Swebbtv Nyheter.

Partiet poängterar ärkebiskopens kyrkans motsägelsefulla budskap, där det anses att samerna borde införlivats och ändå inte införlivats i majoritetssamhället i debattartikeln. Underkastelse är något av ett mode enligt Alternativ för Sveriges partiledare.

– Självspäkning är högsta mode i västvärlden idag. Narrativet är alltid att minoriteter har varit förföljda och förtryckta av majoritetsbefolkningen. Verkligheten är dock en helt annan; samer och svenskar har överlag levt i harmoni med varandra i 700 år och bara under korta perioder har relationerna varit dålig, menar Kasselstrand.

Swebbtv har sökt ärkebiskopen för en kommentar kring Alternativ för Sveriges kritik, men ännu inte fått något svar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program