Folkhälsomyndigheten var inte tillräckligt förberedd på den så kallade covidpandemin. Det säger nu Riksrevisionen i en kritisk rapport. Myndigheten anser bland annat att det finns brister i regelverk och i system och data för nationell uppföljning och övervakning.
Det är Riksrevisionen som nu anser att Sveriges nationella smittskydd behöver stärkas för att ”öka förmågan att hantera framtida pandemier”, skriver man på sin hemsida.
Smittskyddet fungerar bra när det råder normalläge i samhället, men inte under en pandemi.
Enligt myndigheten saknade Folkhälsomyndigheten tillräcklig beredskap för storskalig smittspridning.
Riksrevisionen vill bland annat se ett ”digitalt system för smittspårning och testning” samt ett ”heltäckande system för uppföljning av vaccinationer”.
– Regeringens styrning har inte tagit höjd för att smittskyddet behöver fungera effektivt både i ett normalläge och vid pandemier. Dessutom är inte smittskyddslagen utformad för att kunna hantera lägen med omfattande smittspridning, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett uttalande.
Covid-19 hade redan våren 2020, då tuffare virusvariant härjade, en dödlighet på mycket låga 0,1 procent för människor under 70 år. Detta enligt en studie från svenska Folkhälsomyndigheten. Myndigheten har nu tagit bort denna artikel från sin hemsida, men den går fortfarande att läsa via Archive.org. På krisinformation.se kan man ännu läsa om studien, men länken på Folkhälsomyndighetens egen hemsida fungerar alltså inte längre. ”Pandemin” går knappt att se i dödlighetsstatistiken för ”pandemiåren”.