Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) meddelar i en intervju till Ekot att permanenta uppehållstillstånd inte kommer att dras tillbaka för de som har kommit hit som arbetskraftsinvandrare eller studerande. Däremot kan så bli fallet för majoriteten av de asylsökande, som istället kommer få dessa omvandlade till tillfälliga uppehållstillstånd.
Det är samtidigt känt att många som inte får uppehållstillstånd till följd av asyl istället genomför så kallade spårbyten och får uppehållstillstånd baserat på arbete. De som har fått permanenta uppehållstillstånd på grund av arbete ska alltså inte få dessa omvandlade till tillfälliga uppehållstillstånd. På sociala medier har det blivit reaktioner på regeringens utspel. Bland annat ifrågasätts varför studenter behöver permanenta uppehållstillstånd.
Malmer Stenergard meddelar samtidigt i intervjun att det kan röra sig om cirka 300.000 migranter i Sverige som kan få sina uppehållstillstånd omprövade.
Under en partiledardebatt i SVT den 11 december var det däremot andra tongångar från statsminister Ulf Kristersson. Han menade då att de asylsökare som erhållit permanenta uppehållstillstånd istället på sikt skulle få medborgarskap. Medan Jimmie Åkesson (SD) strax innan hade sagt att de permanenta uppehållstillstånden skulle kunna omvandlas till tillfälliga uppehållstillstånd.
Vilket besked av alla som givits som gäller är högst oklart, men frågan ska utredas och sedan kommer en proposition läggas fram till riksdagen. Utredning gällande frågan har fortfarande inte inletts och det är därför oklart när dessa frågor kommer att redas ut och implementeras i praktiken samt vilket utfallet blir.
"Det är inte alla som kommer att få sina permanenta uppehållstillstånd indragna, utan de som kommit till Sverige för arbete eller studier kan få behålla sin säkra plats."
Varför behöver man permanent uppehållstillstånd för att studera i Sverige?https://t.co/zQDoKScMh1
— Christer Backström (@C_Backstrom) February 4, 2023