Ökad risk att Sverige släcks ner: ”Vi har gått från låg till reell risk”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. Foto: Novoklimov (Public Domain)

Risken att delar av Sverige kommer släckas ner under vinter har ökat och är nu ”reell”, uppger Svenska kraftnät i ett pressmeddelande idag.

Redan i juli kom nyheten att Sveriges riskerar drabbas av ”kontrollerade strömavbrott” i höst och vinter. Detta på grund av elbrist, och för att elsystemet inte ska krascha.

Nu har den risken ökat, från låg till reell, meddelar Svenska kraftnät idag.

– Vi har gått från låg till reell risk, vilket innebär att vi kan tvingas koppla bort elanvändare i vinter, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät, i ett uttalande.

Bakgrunden är att de omvärldsfaktorer som påverkar det svenska kraftsystemet har förvärrats.

Egentligen är Sverige självförsörjande på el, men måste exportera el till andra länder på grund av EU-regler. Under vintern är Sverige beroende av elimport.

Sverige är idag Europas största nettoexportör av el.

”Nya beräkningar som Svenska kraftnät har gjort visar att vi i vinter inte kan räkna med att vi kan importera el i samma utsträckning som under tidigare vintrar”, skriver man i pressmeddelandet.

Detta på grund av ett ”mycket ansträngt försörjningsläge” i grannländerna.

Eftersom det inte längre sker någon elhandel mellan Europa och Ryssland kan elproduktionen minska påtagligt i andra europiska länder.

Som mest kan cirka två procent av den totala elförbrukningen i Sverige påverkas av bortkoppling. Det kan röra sig om 200-600 MW under en vinterdag med maxförbrukning, förklaras det. Och risken för bortkoppling är störst i de södra delarna av landet.

Vissa tänkbara scenarier visar att Sverige tydligt överstiger tillförlitlighetsnormen enligt europeisk lagstiftning, vilket bekräftar situationens allvar, enligt Ek.

– I klarspråk betyder det att i vinter när det är som kallast finns en reell risk att vi måste koppla bort elförbrukning i delar av södra Sverige.

Men man vet inte säkert hur det kommer bli.

– Huruvida gaslagren hinner fyllas, tillgängligheten i den franska kärnkraften ökar eller magasinsläget förbättras i södra Norge är utanför vår kontroll. Däremot kan vi, elkonsumenter, själva påverka utfallet, förklarar Erik Ek.

Om svenskarna sänker eller flyttar sin elförbrukning med två procent från när förbrukningen är som störst, minskar risken för bortkoppling fem gånger, påpekar han.

Svenska kraftnät nämner fyra omvärldsfaktorer som påverkar: osäkerhet i leveranser av naturgas på kontinenten, låga vattenmagasin i Norge, minskad elproduktion i Frankrike samt frånvaro av elhandel mellan Ryssland och Europa.

Så som EU:s nuvarande elmarknad fungerar, följer elpriset ofta gaspriset, varför relationen till Ryssland har en kraftig påverkan. Ökar priset på gas ökar priset på el på hela den europeiska marknaden, som Sverige är en del av. Därför vill EU nu reformera elmarknaden, säger man.

Samtidigt framkom det idag att kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 är trasig, vilket enligt SR Ekot, kommer ”få en jättestor påverkan på elmarknaden i södra Sverige”. Den ska lagas i höst. Men det är ”hundra procent säkert” att elpriserna kommer öka ännu mer på grund av detta, förklaras det.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program