Coronasmittan och vaccinering är tillbaka i regeringens blickfång. Nu har Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag att ta fram en plan som ska tas i bruk om coronaviruset ökar igen. Myndigheten ska alltså planera nya smittskyddsåtgärder.
Kriget i Ukraina har dominerat media den senaste tiden.
Men nu har regeringen satt fokus på den så kallade pandemin igen. För den är tydligen inte över, åtminstone inte enligt svenska myndigheter.
Regeringen meddelar idag att man har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en ”beredskapsplan” för införandet av nya rekommendationer och smittskyddsåtgärder.
Detta om smittspridningen av covid skulle öka igen.
Regeringen varnar för en situation där ”ökad smitta av det virus som orsakar covid-19 riskerar att orsaka allvarliga konsekvenser för samhället”, skriver man i ett pressmeddelande.
I denna plan ska Folkhälsomyndigheten redovisa en sammanställning av råd, rekommendationer och smittskyddsåtgärder som kan komma att behöva införas i landet.
I beredskapsplanen ska det bland annat redogöras i vilken situation och ordning som åtgärderna ska realiseras.
– Även om situationen i Sverige är mycket bättre nu än tidigare anser regeringen att det är viktigt att Sverige har beredskap ifall pandemin förändras på ett sätt som återigen orsakar allvarliga konsekvenser för samhället, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett uttalande.
– Fortsatt är det viktigt att man är vaccinerad, och Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att alla över 65 år tar en fjärde dos vaccin mot covid-19.
Däremot kommer regeringen inte kunna göra precis som innan, eftersom pandemilagen inte längre finns. Den avskaffades den 1 april.
Så vad skulle hända om Sverige får en ”allvarlig våg” igen, frågar TT socialministern.
– Det betyder att vi inte kan reglera på det sätt som pandemilagen gav oss möjlighet, den skiljer ju ut olika verksamheter och att vi inte behandlar alla offentliga verksamheter på samma sätt. Den precisionen och det mandatet att bemyndiga myndigheterna att vidta inskränkningar för företag och privatpersoner har vi inte, säger Lena Hallengren till TT.
Beredskapsplanen ska vara klar senast den 29 april.