Handburna pansarvärnsrobotar och luftvärnsrobotar transporteras in i mängder till Ukraina. Större system, såsom stridsflygplan och långdistansluftvärn, har däremot varit svårare att skicka till Ukraina, uppger TT.
Ukraina har bett västvärlden om hjälp med större och dyrare vapensystem vad gäller striden om luftherraväldet över stridszonerna. För nuvarande har ingendera sida luftherravälde, utan båda ländernas flygvapen och attackhelikoptrar har svårt att verka i luftrummet till följd av motståndarsidans luftvärn. Ukraina kan eventuellt få ett rejält tillskott vad gäller luftvärnskapaciteten, då Slovakien avser att skicka sina S-300-luftvärnsvapensystem. Detta har redan Ukraina i sin arsenal, men har äskat om fler från NATO-länderna. S-300 är ett system som till skillnad från handburna system likt Stinger och Strela har kapacitet att skjuta högre samt längre. Det kan också bekämpa kryssningsrobotar.
Vad gäller att skicka stridsflyg har det varit ett väldigt drama kring frågan. Först uppgavs Polen med flera östeuropeiska länder, enligt flera medier, vara berett att skicka sina Sovjettillverkade MiG-29 till Ukraina. MiG-29 är en typ av plan som ukrainska stridspiloter är utbildade på. Polen ska då krävt att få amerikanska F-16 i utbyte, men det har sedan dess svängt fram och tillbaka huruvida dessa ska skickas eller ej. Till sist valde USA att sätta ner foten och ville inte genomföra bytet, detta då de menar att detta skulle kunna riskera att eskalera situationen mellan USA samt NATO på ena sidan och Ryssland samt dess allierade på den andra.
Eventuellt har en liknande situation ha uppstått kring luftvärnssystemen S-300. Där USA velar kring om de vill genomföra ett byte.
– Men vi kan inte göra oss av med ett system som skyddar vårt luftrum om vi inte får något som ersätter det, sade det slovakiska försvarsdepartementets talesperson Martina Koval Kakascikova, enligt flera medier skriver TT.