43 procent anser att Sverige ”är på rätt väg”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Nästan hälften av Sveriges befolkning anser nu att det svenska samhället befinner sig på rätt väg. Detta enligt Förtroendebarometern 2022. Det är den högsta noteringen hittills. Samtidigt får Socialdemokraterna det högsta förtroendet någonsin.

Det är Förtroendebarometern, som genomförs av Medieakademin, som nu hävdar att svenskarnas förtroende för samhällsutvecklingen ökar.

Detta efter två års ”pandemi”, skenande energi- och bränslepriser, kraftig inflation och nu krig.

Inte mindre än 43 procent av befolkningen anser att Sverige är ”på rätt väg”. Och det är den högsta siffran sedan man började ställa frågan för sju år sedan, 2015.

32 procent tycker att landet är på fel väg, medan 25 procent är tveksamma.

Samtidigt får Socialdemokraterna det högsta förtroendet någonsin. Partiet får 43 procent, följt av Moderaterna som hamnar på 34 procent.

”43 procent av Sveriges befolkning har högt förtroende för partiet och de passerar därmed Moderaterna och intar förstaplatsen bland riksdagspartierna. Även staten och regeringen går starkt framåt i krisens Sverige”, skriver Medieakademien på sin hemsida.

Betydligt längre ner hamnar Vänsterpartiet på 24 procent, Sverigedemokraterna på 22 procent, Kristdemokraterna på 20 procent, Centerpartiet på 19 procent, Miljöpartiet på 13 procent och Liberalerna på 10 procent.

– Mätningen är exceptionell eftersom den är gjord i början av det ryska anfallskriget mot Ukraina. Vi vet att det gynnar sittande regering och skapar en uppslutning kring samhällsinstitutioner, säger Toivo Sjörén vd för Kantar Sifo och ledamot i Medieakademin.

Bland medier har människor mest förtroende för public service – SR och SVT – medan tidningar som Aftonbladet och Expressen hamnar i botten.

Svenskarna ska också ha dragit slutsatsen att censur är något bra. Hela 57 procent anser att sociala medie-plattformar ska ta bort innehåll ”som bidrar till att sprida falska nyheter”. 36 procent anser att nätjättarna ska radera så kallade ”extrema” åsikter.

Kvinnor är betydligt mer censurivriga än män.

Se hela mätningen HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program