Energikrisen debatterades i riksdagen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den svenska energikrisen debatterades i riksdagen på fredagen. Det var en stundtals hätsk debatt, men bjöd också på en överraskning där Centerpartiet bland annat menade att energifrågan kräver en bred parlamentarisk överenskommelse. Även en där Sverigedemokraterna ingår.

Mellan Moderaterna och Socialdemokraterna blev det en hätsk replikväxling som visar på att valrörelsen börjar smyga igång. Energiminister Khashyar Farmanbar menade att det inte finns några gratis luncher, då han menade att utbyggd kärnkraft är dyr och vindkraft blir billigare för medborgarna.

– Jag tror att det någonstans är bra att veta att there is no free lunch – det finns inga gratisluncher. Om man ska satsa på den dyraste lösningen kommer någon att behöva betala för den, menad energiministern.

Foto: Faksimil riksdagens webbtv (energiminister Farmanbar under debatten)

– Vem har ni tänkt ska betala för detta? Ska de svenska hushållen betala högre priser bara för att ni – om det är ideologiskt eller någonting annat – älskar kärnkraften per se, fortsatte energiministern.

Moderaternas riksdagsledamot Elizabeth Svantesson replikerade med att kalla regeringens inställning i frågan för arrogant.

– Detta var något av det mest arroganta jag har hört på länge i denna kammare. Det var arrogant mot dem som nu har problem att betala sina elräkningar och arrogant mot dem som förstår någonting om energipolitik. Att vi har en ny energiminister som påstår att vindkraften kommer att bli jättebillig och att kärnkraften är jättedyr är faktiskt under all kritik.

Foto: Digital valaffisch från Moderaterna

Sverige har fått se våldsamma prisökningar i särskilt södra Sverige som är beroende av den el som kärnkraftverken producerar. När reaktorerna Ringhals 1 och 2 lades ner har prisutvecklingen blivit volatil, där särskilt priserna under vintern varit skyhöga. Ringhals 1 lades ner av påstådda marknadsmässiga skäl, då vissa omfattande och kostsamma åtgärder för att säkra driften för kärnkraftverken krävdes enligt VD:s Vattenfall Anna Borg. Interna dokument från Vattenfall visar att Anna Borg ljög om förutsättningarna, då dessa åtgärder redan var genomförda.

Sverigedemokraternas energipolitiska talesperson Mattias Bäckström Johansson menade under debatten att utvecklingen som lett fram till den pågående energikrisen är oacceptabel. Han menade vidare att krisen inte är värdigt ett modernt välfärdsland. Han pekade ut att svensk elförsörjning under lång tid varit fossilfri, leveranssäker och rimligt prissatt. Han menade att den nu har slagits i spillror av den förda politiken.

– Det som drevs fram för att pröva Miljöpartiets drömmar om energipolitik har i stället blivit mångas bryska uppvaknade ur en mardröm, sa Bäckström från talarstolen.

– Denna utveckling måste brytas, och därför behöver Sverige en ny regering, avslutade han sitt inledande anförande.

Bäckström frågade sedan energiministern om nya förutsättningar finns att göra upp om energifrågan, utan att involvera Miljöpartiet.

– Socialdemokraterna har under sitt regeringsinnehav varit direkt beroende av Miljöpartiet, vilket har lett till att flera välfungerande kärnkraftsreaktorer har lagts ned, att skatter har införts som har slagit mot kraftvärmens konkurrenskraft och att arbetet med tillståndsprocesser har varit saktfärdigt, inledde Bäckström.

– Samtidigt saknas det i dag en bred energiöverenskommelse. Men inom oppositionen finns det en rätt så samlad bildad av vad som behöver göras. Frågan är därför om Socialdemokraterna är beredda att göra upp om energipolitiken utan att ge Miljöpartiet inflytande eller om de kommer att fortsätta på den inslagna vägen, frågade Bäckström.

Energiministern pekade på den tidigare energiöverenskommelsen som mejslades fram av fem partier; Socialdemokraterna, Moderaterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Han menade att det är svårt om sådana överenskommelser inte respekteras.

– Vad betyder överenskommelser med delar av oppositionen när de dagen efter kan vända sig om och gå därifrån? För mig som norrbottning är det ganska tydligt att ett handslag gäller, men uppenbarligen gäller det inte oppositionen.

Moderaterna och Kristdemokraterna som tidigare stått bakom den politik som ledde fram till energikrisen valde att lämna densamma i december 2019. Detta då när Ringhals 2 skulle läggas ner vid årsskiftet 2019/2020.

Debatten bjöd även på en överraskning, detta då Centerpartiets riksdagsledamot valde att bortse från Centerpartiets löfte om att aldrig samarbeta eller förhandla med Sverigedemokraterna.

– Frågan är om Centerpartiet är berett att kompromissa i de här bitarna, där alla fossilfria kraftslag ska finnas och där kärnkraften har en given plats i den svenska energiförsörjningen framåt, frågade Sverigedemokraternas riksdagsledamot Bäckström.

Centerpartiets riksdagsledamot Rickard Nordin sträckte oväntat ut handen till Sverigedemokraterna efter Bäckströms fråga och menade att de självklart kunde förhandla.

– Vi har sagt att vi är beredda att lyssna på alla partier. Sedan får vi sätta oss ned tillsammans och se vad vi kan komma överens om. Det är så en förhandling och en diskussion fungerar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program