Bara en tredjedel är riktiga covidpatienter – halkolyckor räknas som covidsjuka

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Flera regioner har nu uppmärksammat Folkhälsomyndigheten om att många covidpatienter egentligen vårdas för helt andra åkommor än corona, uppger DN. På Uppsalas sjukhus är bara en tredjedel riktiga covidpatienter. De vårdas med covid-19, eftersom alla som läggs in blir testade. De vårdas inte för covid.

Nu har fler medier vaknat och upptäckt att många covidpatienter på svenska sjukhus egentligen vårdas för något annat, något Swebbtv skrev om i tisdags.

Enligt DN har flera regioner informerat Folkhälsomyndigheten om att antalet covidpatienter egentligen är lägre.

Bland annat räknas födande kvinnor och personer som halkar och slår sig som coronapatienter, även om de inte har covidsymtom.

Alla som blir inlagda testas nämligen för covid-19.

Enligt Magnus Gisslén, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och professor i infektionssjukdomar, handlar det om minst en tredjedel av covidpatienter i regionen, men han tror det är betydligt fler.

– Det här gäller de som är vaccinerade. Många av de vaccinerade ligger inne för något helt annat men har testats positivt för covid. De skulle med andra ord ha legat inne oavsett om de hade covid eller inte, säger han till DN.

För att kunna ge en mer exakt siffra behöver journalerna granskas.

Akademiska sjukhuset i Uppsala har skickat ett e-post till Folkhälsomyndigheten där man påpekar att statistiken är ”gravt missvisande”. Bara en tredjedel av covidpatienterna inlagda på sjukhus i Uppsala vårdas för covid-19.

Enligt DN ska statsepidemilog Anders Tegnell ha vidarebefordrat detta mejl till en enhetschef på Folkhälsomyndigheten och samtidigt skrivit att allt fler signaler tyder på att den data myndigheten har ”överskattar vård-belastningen”.

Men Folkhälsomyndigheten har ändå inga planer på att ändra restriktionerna i samhället. Detta eftersom de som har covid men egentligen vårdas för annat ändå belastar vården då de behöver isolering och särskild hantering.

Magnus Gisslén menar att det snart kan vara läge att sluta klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom. Och han är inte den ende som anser att covid i stället borde klassas som en infektion bland andra. Men en sådan ändring är inget Folkhälsomyndigheten i nuläget planerar göra. Kanske till våren, beroende på vad som händer, säger Anders Tegnell, samtidigt som han konstaterar att omikronvarianten av viruset är mycket mildare, vilket kan påskynda processen.

Exakt hur missvisande statistiken är i hela landet är oklart. Men redan i höstas hade 20 procent av covidpatienterna covid-19 som bidiagnos, inte huvuddiagnos, enligt DN.

Liknande felräkning av covidsjuka har tidigare även skett i Danmark.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program