Jan Guillou stormtrivs i sin stora lägenhet på Östermalm i Stockholm. Bland vänstern på Södermalm kan han inte bo. De skulle skära sönder hans däck, säger han i Aftonbladet.
Det är Aftonbladet har gjort en stor intervju med vänsterförfattaren Jan Guillou samt medieprofilen Calle Schulman, som båda från början är inflyttade till Östermalm i Stockholm. Men den förra har nu bott där i 50 år, och den senare i 10 år.
Guillou har en ”imponerande” våning nära Sveriges kanske mest exklusiva adress, Strandvägen, skriver tidningen.
Att bo i vänsternästet Södermalm går inte för sig. Jan Guillou är nämligen inte omtyckt av vänstern, menar han själv, eftersom han intagit fel ståndpunkt i identitetsfrågan. För den nya vänstern handlar allt om hudfärg, medan Guillou är kvar i klassperspektivet.
Han är rentav fördömd av vänstern, hävdar han.
– Jag kan inte bo på Södermalm bland alla vänstermänniskor. De skulle skära sönder mina bildäck och så där. Vänstern är intolerant och överklassen är tolerant, säger Guillou i Aftonbladet.
Dessutom är Östermalm ett av Sveriges mest invandrartäta områden, hävdar han. Där finns ju till exempel diplomater. I författarens trappa bor det 40 procent invandrare, bedömer han, närmare bestämt människor från bland annat Frankrike, Finland och Kanada.
Att sju procent av invånarna på Östermalm numera röstar på Sverigedemokraterna tycker Jan Guillou är ”skamligt”. Men det måste vara de ”nyrika” Östermalmsborna – som författaren anser delvis har ett vulgärt beteende, ”vulgobeteende” – som röstar på dem, kommer han fram till.
Calle Schulman anser att den ”traditionella överklassen”, som länge dominerat Östermalm, är öppen och välkomnande, medan de så kallat nyrika – som blir allt fler i området – är drygt elitistiska och beter sig exkluderande fult mot andra.
Jan Guillou påpekar att den traditionella överklassen inte talar om pengar. Men det gör de nyrika. Enligt Aftonbladet använder Guillou en samtalston om denna nyinflyttade grupp som påvisar att han inte riktigt gillar dem. Och de flesta som flyttar in på Östermalm är just nyrika. Därför är det inte lika fint att bo på Strandvägen som det var förr i tiden, vilket författaren tycker är komiskt. Men ”utbölingarna”, som han kallar dem, gör ändå sitt bästa för att passa in. Någon småstad, där alla känner alla, är Östermalm dock inte längre, vilket han tycker är tråkigt, säger han i tidningen.
Samtidigt har otryggheten spridit sig även till Östermalm, inte minst genom alla klockrån. Calle Schulman förklarar att han ”sålt allt” och är extra försiktig på kvällarna.