Kriget mellan Israel och Hamas skapar ett alltmer spänt läge i den vidare Mellanöstern-regionen och risken för eskalering tilltar. Förutom iranska proxygrupper likt Hezbollah, som kan komma att intervenera militärt fullt ut, så kommer också ett underförstått hot mot Israel från den turkiska presidenten Recep Erdogan.
– Vi kommer oväntat om natten, sade den turkiska presidenten under ett tal under massmötet.
Efter detta skanderade publiken att de ville se turkisk militär som grupperas till Gaza, till stöd för Hamas.
Då svarade den turkiska presidenten publiken med att landet ska fortsätta på den väg de har dragit upp. Han pekade också ut staten Israel för att begå krigsbrott. Den turkiska presidenten har också tidigare klargjort att Turkiet inte ser Hamas som en terrorgrupp, enligt Reuters.
Israel har meddelat att de kommer genomföra en översyn av sin relation till Turkiet och har dragit tillbaka diplomater från Turkiet, detta enligt Times of Israel.
Hot har också framförts från Iran sedan tidigare. Den iranska utrikesminister, Hossein Amir-Abdollahian, kallade Israel för en terrorstat under ett tal i FN:s generalförsamling och menade att den palestinska befolkningen på Gaza har rätt till självförsvar.
Han menade vidare att USA, som har grupperat en hangarstridsgrupp och andra militära enheter till regionen till Israels stöd, kan utlösa ett storkrig i regionen.
– Till amerikanska statsmän, som organiserar folkmordet i Palestina, vi accepterar inte en expansion av kriget i regionen, men kriget kommer om folkmordet i Palestina fortgår och USA kommer inte att slippa elden, menade Amir-Abdollahian i sitt tal.
Han har också tidigare uttryckt hot mot Israel att en markinvasion av Gaza kommer rendera ett militärt svar från Iran, detta enligt Al-Jazeera.
Iranska proxy-grupper i Mellanöstern misstänks också ha utfört attacker mot amerikanska förband som är grupperade i Irak och Syrien, men även attacker mot marina enheter har genomförts – vilket rapporterats av flera amerikanska medier. USA har slagit tillbaka militärt mot olika iranskstödda grupperingar i regionen.
Gränsstrider mellan Irans proxy-grupp Hezbollah, som är en av världens starkaste icke-statliga militärer, och den israeliska armén fortsätter också att pågå – detta enligt flera olika mil-bloggare som följer konflikten nära. Ingen fullskalig militär operation har däremot vidtagits av endera sida ännu.
Enligt mil-bloggaren Binkov kan Iran genomföra vissa mer eller mindre omfattande militära typer av interventioner i regionen, men ingen av dessa bedöms av honom enskilt kunna allvarligt skada Israel.
Många vädrar däremot oron att kriget i regionen snabbt skulle kunna utlösa dominoeffekter där fler stater dras in i kriget, vilket skulle kunna utlösa ett storkrig i regionen då USA mest troligt skulle ställa sig helhjärtat bakom Israel i en sådan situation. Samtidigt står den näst starkaste krigsmakten inom NATO, Turkiet, på Hamas sida i kriget mot Israel. Flera andra NATO-länder röstade dessutom för ett omedelbart eld upphör i kriget, vilket utlöst ilska från USA:s nära allierade Israel.
Konflikten splittrar för tillfället upp tidigare allierade i olika läger.