4 av 10 smittade är fullvaccinerade – men nu slipper de testa sig

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Läkaren Mats Martinell är kritisk till Folkhälsomyndighetens beslut att fullvaccinerade personer inte längre behöver testa sig vid symtom. Nästan hälften av alla som smittas av covid-19 är vaccinerade. Och nu kommer det bli svårare att tidigt upptäcka utbrott, säger han till P4 Uppland. Martinell påpekar också att det är bland vaccinerade personer som smittas som nya virusvarianter som undkommer vaccinet lättare uppstår, varför tidig smittspårning är ännu viktigare i denna grupp. De nya råden hotar pågående forskning.

Från och med idag slipper svenskar som tagit två doser så kallat covidvaccin testa sig vid symtom.

Detta har mött häftig kritik från flera håll. Bland annat kan statistiken över smittade nu bli helt missvisande, påpekar kritiker.

Distriktsläkaren Mats Martinell leder forskningsprojektet Crush Covid och är mycket kritisk till Folkhälsomyndighetens rekommendation att vaccinerade inte ska testa sig.

Hans projekt smittspårar i Uppsala och följer smittan även hos vaccinerade.

Enligt Martinell kommer det nu bli svårare att tidigt upptäcka utbrott.

De nya råden hotar forskningen.

– När vi är i en fas i pandemin då många är vaccinerade är det ännu viktigare att spåra tidigt. Vi ser att 40 procent av alla positiva fall är fullvaccinerade och där kan det vara virusvarianter som i högre utsträckning undkommer vaccinet, och då gäller det att spåra dem fort innan de växer till sig, säger han till P4 Uppland.

Enligt Martinell innebär det väldigt stora risker att uppmana fullvaccinerade att inte testa sig vid symtom, eftersom det är så osäkert hur smittan kommer utveckla sig.

Samtidigt har brittisk forskning nyligen visat att covidvaccinen skyddar dåligt mot infektion och smittspridning från den dominerande deltavarianten av covid-19.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program