Svenska forskare kräver att vaccinpassen ”avskaffas omedelbart”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det kommer snart införas ännu fler så kallade covidrestriktioner i Sverige. Det klargör nu statsminister Magdalena Andersson (S) samtidigt som hon medger att belastningen på IVA är väldigt mycket lägre än förra året. Men kritiken mot passen blir allt hårdare.

Det är i en intervju med TT som statsminister Magdalena Andersson säger att hon snart kommer införa ytterligare restriktioner mot covidsmittan.

Detta trots att IVA-beläggningen i landet är normal.

Och detta medger Andersson. Mer restriktioner blir det ändå. Men hon vägrar säga vad. Befolkningen ska hållas på spänn till och med inför julfirandet.

– Exakt vad vi föreslår kommer vi att återkomma till. Vi är i ett helt annat läge än för ett år sedan. Smittspridningen är mycket lägre. Belastningen på Iva mycket, mycket lägre. Det kommer ytterligare restriktioner, så det ska man vara förberedd på, men exakt lika tufft kommer det inte att vara, säger statsministern till TT.

Hennes besked kommer i stället senare i veckan.

Samtidigt har regeringen fortsatt hota med att utöka vaccinpassen till bland annat restauranger och gym.

I morse skrev 18 forskare och läkare en viral artikel på Aftonbladet Debatt om att vaccinpassen måste avskaffas omedelbart och att en riktig debatt om covidåtgärderna och deras konsekvenser i stället påbörjas i landet. Åtgärden är inte alls proportionerlig eller ändamålsenlig.

Enligt forskarna har covidpassen också en mycket tunn vetenskaplig koppling och varför de egentligen införts är oklart, säger de.

”I Sverige är antalet döda med covid nu nämligen lågt. Det är i Sverige få som blir allvarligt sjuka, och iva-beläggningen är normal. Och totaldödligheten för 2021 ser enligt SCB:s data ut att hamna under genomsnittet för de senaste tio åren. Ändå införs nu plötsligt en av de mest extrema åtgärder man kan tänka sig. En övervaknings- och kontrollstruktur som riskerar att få oöverskådliga konsekvenser för hur hela vårt samhälle fungerar och vad det innebär att vara medborgare. Det är inte proportionerligt”, skriver forskarna i Aftonbladet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program