Vänsterns teorier gör kvinnor svagare: ”En desarmering”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Genusteoretikernas idéer har inte gjort kvinnor starkare utan svagare. Kvinnor har blivit ”desarmerade”, säger dramatikern Margareta Skantze i Swebbtv.

Det är i sitt prat i Swebbtv som dramatikern och regissören Margareta Skantze bland annat går till attack mot ”queer-teorin” och påståendet att det sociala och biologiska könet är tankekonstruktioner som skapas under en heterosexuell matris.

Hon menar att kvinnor idag egentligen blir desarmerade.

Det handlar om ett ”utplånande av den kvinnliga identiteten” och ett ”förkastande av modersarvet”, säger Skantze.

– Det kan ses som ett desperat försök av kvinnor att återvinna ett förlorat värde genom att skapa helt könsneutrala varelser, fortsätter hon.

– Redan när den grekiska filosofen Platon grundade sin akademi i Aten år 387 före Kristus lär han ha sagt att det bästa sättet att desarmera kvinnornas styrka var att låta dem studera där.

På så sätt skulle de bibringas ”en hälsosam insikt om sitt lägre värde”, säger Margareta Skantze.

– I mina ögon är queer-teorin en återvändsgränd, en desarmering av den styrka som en gång drev kvinnor, som Heliga Birgitta, drottning Margareta, Hildegard av Bingen, Bertha von Suttner, Selma Lagerlöf, Elin Wägner och Olympe de Gouges, hävdar hon vidare.

Skantze har själv studerat kvinnors historia. Ursprungligen gick ämnet ut på att beskriva och namnge de kvinnor som gett epokgörande bidrag till mänskligheten, förklarar hon. Men efter hand som fler kvinnor började intressera sig för ämnet, komplicerades definitionen av det.

– Det omskapades och förvandlades till genusvetenskap, förklarar hon.

– Inspirationen kom från den franska ateisten och socialisten Simone de Beauvoir. Hennes bok, Det andra könet som utkom 1949, har blivit en bibel för feminister. Här lägger hon fast det som är genusteoretikernas mantra: man föds inte till kvinna, man blir det.

Och världsbilden som utmejslades då var enkel och tydlig.

– Mänskligheten delades upp i onda och goda, säger Skantze i Swebbtv. En feministisk bild skapades av ett godhjärtat matriarkat som störtats av ett ondskefullt patriarkat.

Se hela programmet HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program