Ungern vägrar att ändra sin migrationspolitik. Detta trots att EU-domstolen enligt en dom menar att Ungern måste förändra sina migrationslagar. Konflikten mellan EU och Ungern fördjupas alltmer.
Ungerska migrationslagar innebär att invandrare som kommer till Ungern via länder där deras liv inte är i fara saknar rätt att söka asyl i landet. De blir istället avvisade direkt i gränsområdet.
Massinvandringen till Europa har inneburit att illegala migranter med hjälp av människosmugglare tar sig igenom flera säkra länder, vilket gjort att den ungerska lagen i princip stoppat all asylinvandring till Ungern. I november föll domen i EU-domstolen som menar att den ungerska lagen strider mot EU-rätten och internationella konventioner. Ungern måste enligt domen följa EU-rätten eller riskera dryga böter. Ungerns ledare Viktor Orbán har inga intentioner att följa EU-domstolens utslag.
– Ungerns ståndpunkt är tydlig. Vi är av åsikten att asylansökningar från migranter bör göras utanför landets gränser och att asylsökare endast ska få komma in efter att ärendet har avslutats, sade Orbán på en presskonferens.
Ungerns premiärminister Orbán menar att bland annat Polens konstitutionsdomstol slagit fast att nationella lagstiftningen väger tyngre än EU:s.
– I enlighet med detta kommer vi att behålla vårt gränsskyddssystem oförändrat, fastlog han.
Enligt Orbán saknar EU rätt att stoppa utbetalningar ur den kritiserade Coronafonden till Ungern på grund av landets asylpolitik, vilket EU har hotat med att göra om inte Ungern faller till föga för EU-domstolens utslag. Orbán anklagar även EU för att sakna förankring i verkligheten när det gäller invandringspolitiken.
– Vi måste stoppa migranterna vid gränsen, precis som polackerna, säger Orbán.
EU å ena sidan och Ungern samt Polen på andra sidan får allt sämre relationer till varandra och konflikterna dem emellan blir alltmer infekterade. Allt fler spekulerar om att Polen och Ungern inom en snar framtid antingen tvingas ut ur unionen, vilket bland annat Nederländernas liberala premiärminister önskat, eller att de självmant lämna EU till följd av att de upplever att EU behandlar dem som en vasallstat. Något polska politiker har anklagat EU för att göra.
Orbáns regeringsparti Fidesz lämnade EU-parlamentsgruppen EPP, där flera borgerliga regeringspartier är medlemmar. Detta efter allt mer infekterade strider mot EU och där krav lyfts att Fidesz skulle tvingas ut ur EPP, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna bland annat var drivande i frågan. Ungerns relationer till EU och flertalet av EU:s medlemsländer är således förnuvarande på fryspunkten.