Turkiet fortsätter skicka negativa signaler om NATO-medlemskap

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Faksimil turkiska presidentadministrationens Youtube-kanal

Turkiet och Sverige har helt olika bild av hur NATO-processen för svensk del fortskrider. Den svenska regeringen har upprepade gånger framhållit att man uppnått vad som krävts, medan Turkiet menar motsatsen.

Den nytillträdda turkiska försvarsministern Yasar Guler menar att Sverige måste fullfölja de åtagande man kommit överens om för att landet ska kunna bli medlemmar av stormaktsalliansen NATO, detta enligt Expressen. Det är liknande negativa tongångar som kommit ut tidigare och även landets president Recep Erdogan har enligt AFP sagt att Sverige inte kommer att antas om anti-turkiska demonstrationer tillåts fortgår i Sverige.

Även förbud mot koranbränningar är ett krav som framhållits från Turkiet. Polismyndigheten i Sverige har försökt tillmötesgå den turkiska regimen i att inskränka yttrandefriheten, bland annat genom att förbjuda koranbränningar i Sverige.

Under partiledardebatten i riksdagen under onsdagen uttryckte både Socialdemokraterna och Moderaterna förhoppningar om att ett svensk NATO-medlemskap är nära, men bara dagen efter fick de alltså en kalldusch från Recep Erdogans regim som krävde ytterligare inskränkningar av yttrandefriheten.

– Engagemanget från andra Natoländer har varit stort, och allt pekar på att processen nu kan slutföras. Nu när inga praktiska hinder återstår är min fråga till dig, Ulf Kristersson: Hur ser du på den avgörande roll som USA och andra Natoländer spelar i denna process just nu, frågade Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S).

Statsministern uttryckte liknande positiva tongångar.

– Det är otroligt viktigt, inte minst nu efter ett turkiskt val när det delvis är en ny besättning, bemanning, på den turkiska sidan. Dessbättre är det samma bemanning på den svenska sidan, från den förra regeringen till den nuvarande regeringen. Allt detta är goda förutsättningar, svarade statsminister Ulf Kristersson (M).

Från NATO:s och USA:s sida har det upprepade gånger deklarerats att det arbetas det på högvarv för att få med Sverige i NATO, men hittills håller den turkiska regimen emot.

Det är däremot inte bara Turkiet som säger nej. Även Ungern har fortsatt vägrat att ratificera ett svenskt medlemskap. Sverige har varit en drivande kraft som i armkrok med EU har bedrivit politiska påverkansoperationer mot den folkvalda nationalistiska regeringen i Ungern. Vilka eftergifter som krävs från Sverige till Ungern är däremot mer oklart, men troligen någon typ av eftergift vad gäller den ekonomiska utpressning EU bedriver mot landet och som den svenska regeringen stöttar fullt ut.

På sociala medier är det fortsatt många NATO-anhängare som uttrycker sin frustration. En NATO-anhängare, Christer Backström, menar att det bara är ett spel som pågår från Turkiets sida och att han tycker det är tråkigt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program