Varför väljer Sveriges så kallade politiker att gå in i Nato mitt under två brinnande krig? Och vilka krafter ligger egentligen bakom denna glödande Nato-iver? Varför gav Sverige upp sin 200 år långa neutralitet utan ens en folkomröstning? Nu blir Sverige Natos spjutspets mot Rysslands och hamnar i första försvarslinjen, eller anfallslinjen, mot Ryssland, säger den tidigare SVT-journalisten Chris Forsne i Swebbtv.
Under måndagen kom beskedet att Turkiets president Erdogan lämnat in den svenska Nato-ansökan till det turkiska parlamentet.
Detta kommer troligen leda till att Turkiet godkänner Sveriges ansökan.
Idag tisdag arrangeras ett unikt Nato-möte i Sverige, trots att Sverige ännu inte är medlem. Natochefen Jens Stoltenberg kommer till mötet, som enligt DN handlar ”om hur den globala försvarsindustrin kan vässa alliansens militära styrka”.
– Turkiet kommer med stor sannolikhet rösta ja nu för Erdogan har ju intressen så väl när det gäller Israel, kurderna, Syrien och Armenien, säger journalisten Chris Forsne i Swebbtv.
Men ett svenskt Nato-medlemskap är ingenting som kommer öka freden i Europa eller i omvärlden, påpekar hon. Sverige kan bli en vital militär del i kampen mot Ryssland.
– Svenska folket har hamnat i ett form av bakhåll, säger Chris Forsne. Det har gått så fort.
– Det här är ett så avgörande beslut för svensk del. Vi har en tradition av att vara ett neutralt land. Vi har betraktats som så. Nu blir vi en spjutspets mot Ryssland. Jag tycker att svenska folket borde ha fått göra en folkomröstning.
Samtidigt borde det ha skett grundliga upplysningskampanjer inför det förra riksdagsvalet i Sverige, anser hon. Men det skedde inte. Enligt Forsne är det en väldigt dålig tidpunkt att gå in i Nato, med tanke på krigen i Ukraina och Israel-Palestina.
– Det som förvånar mig är att vår regering har gått fram så här snabbt. Varför hastar man på att man nu vill in i Nato mitt under två brinnande krig?
Sverige hamnar i ett utsatt läge – när man blir Natos nya front mot Ryssland.
– Då ligger vi precis i första försvarslinjen, eller anfallslinjen, påpekar Chris Forsne.