Svenskar arbetar näst längst i EU – elva år längre än rumäner

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

I Sverige är människor driftiga. Bland EU:s 27 medlemsländer beräknar svenskarna jobba näst längst av alla. Bara holländare väntas jobba längre. Arbetslivslängden är lägst i länderna Grekland, Italien och Rumänien. Och skillnaderna är stora.

Det är EU:s statistikmyndighet Eurostat som nu räknat ut den förväntade arbetslivslängden bland personer som idag är 15 år gamla.

Sverige hamnar på andra plats bland EU:s samtliga medlemsländer. Bara i Nederländerna kommer man arbeta längre.

I topp, när det gäller den beräknade arbetslivslängden för 2021, ligger Nederländerna (42,5 år), Sverige (42,3 år) och Danmark (40,3 år).

Den lägsta varaktigheten finns i Rumänien (31,3 år), Italien (31,6 år) och Grekland (32,9 år).

Snittet för hela EU är en arbetslivslängd på 36 år.

Uppdelat på kön väntas en man i EU arbeta i genomsnitt 38,2 år. Även här toppar Nederländerna med 44,3 år och Sverige med 43,6 år, medan den kortaste arbetslivslängden finns i Bulgarien och Rumänien med 34,6 år respektive 35,0 år.

Bland kvinnor är den genomsnittliga arbetslivslängden 33,7 år i EU, varav svenska kvinnor beräknas jobba allra längst, 41 år, följt av Nederländerna med 40,5 år. Kortast arbetslivslängd har kvinnor i Italien (26,9 år) och Rumänien (27,4 år).

”I alla medlemsländer förutom Rumänien har den förväntade arbetslivslängden ökat sedan början av 2000-talet. Den största förlängningen av den förväntade arbetslivslängden har skett i Ungern och på Malta”, skriver Europaportalen, som tidigare rapporterat om siffrorna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program