Karl-Olov Arnstberg och Lars Bern gör inte alls samma analys om Ryssland som många andra. De tycker Sverige och Europa borde bildat allianser med Ryssland. Det skulle bli en ”framgångssaga” och göra oss ”jättestarka”, hävdas det i Swebbtv Omvärldsanalys. Men Sveriges och Europas politiker har gjort det rakt motsatta.
Det är i Swebbtvs Omvärldsanalys som Mikael Willgert, Karl-Olov Arnstberg och Lars Bern bland annat diskuterar västvärldens nedgång.
Både Bern och Arnstberg konstaterar att västvärldens hegemoni är på väg ner.
Så hur borde Sverige och Europa egentligen agerat? Hur hade man kunnat tillgodogöra sig den här förändringen?
– Europa och Sverige, om vi lyckades komma över vårt rysshat, och bildade allianser mer Ryssland, hade varit en framgångssaga, säger Karl-Olov Arnstberg.
– Ja, det skulle bli en enorm framgångssaga, inflikar Lars Bern och påpekar att vi hade blivit ”jättestarka”. Men det är ju den amerikanska oligarkin livrädd för. Det var därför man sprängde gasledningen.
Sverige har ju genom historien sett Ryssland och Sovjet som ett stort hot.
Närhet till Ryssland skulle dock kunna ha varit ”en oerhörd fördel”, påpekar Arnstberg.
– Men för det krävs det lite smartare politik och politiker än vad Europa har idag.
Men kan man lita på Ryssland då?
– Just nu vänder Ryssland Europa ryggen. Men Ryssland har alltid varit lite förälskat i Europa. Det är Europa som varit mönstret, säger Karl-Olov Arnstberg i Swebbtv. Det finns en längtan från den ryska eliten efter en koalition med Europa. Det är ingen tillfällighet att St Petersburg- och Moskvaeliten alltid har vänt sig mot väst. Men så är det inte längre.
– Observera att under sina första sju år som president gjorde Putin sitt yttersta för att få bra relationer med Europa, säger Bern. Han uppvaktade de europeiska ledarna. Han gjorde massor med försök att skapa en god relation och nära samarbeten med Europa. 2007 gav han upp.