11 septemberattacken 2001 förändrade världen på ett fundamentalt sätt. Händelsen har använts som motiv för att införa ett massivt övervakningssamhälle av aldrig tidigare skådat slag. Det säger nationalekonomen Per G. Berglund i en intervju med Swebbtv, som återpubliceras med anledning av 20-årsdagen av attacken. I intervjun, som gjordes innan covid-19, spår han ett samhälle där folk blir alltmer paranoida mot varandra och där tilliten i samhället undergrävs.
– Samhället tog en annan utvecklingsbana efter 11 september, säger han.
Per G. Berglund arbetade som nationalekonom i New York i samband med 11 septemberattacken 2001.
Efter attacken har världen förändrats på ett genomgripande sätt: övervakningen har ökat över hela världen, och det var 11 september som startade allt.
Enligt Berglund finns det ett ”före” och ”efter” 11 september. Övervakningssamhället är ett direkt resultat av ”kriget mot terrorism”, som inleddes efter 11 september.
– Man har infört en väldigt vittgående övervakningsstat, där man kartlägger människor in i minsta detalj. Man sparar deras e-post och allt de gör på nätet blir lagrat på ett eller annat sätt. Sedan blir det genomsökt med olika algoritmer och artificiell intelligens, säger Per G. Berglund.
Wall Street och USA:s riksbank, Federal Reserv, ligger i närheten av World Trade Center och var alltså direkt drabbade av händelsen. Det fick en stor inverkan på världens finansmarknad, men det hade kunnat bli mycket värre.
– Om Federal Reserv hade tvingats stänga under en längre tid så hade det blivit väldigt allvarliga problem med det internationella finanssystemet. Banken är helt central.
Efter 11 september 2001 har NSA, Nationella säkerhetsmyndigheten i USA, byggt ett enormt globalt övervakningssystem, vilket avslöjades av visselblåsaren Edward Snowden 2013. NSA har tillgång till både realtidskommunikation och lagrad information från människor över hela världen, enligt Wikipedia.
– 11 september är startskottet för denna enorma upptrappning av övervakningsstaten. Det är hela tiden denna händelse som fungerar som svepskäl, eller motiv, för att öka den här typen av ingrepp i den personliga integriteten. Ett annat perspektiv infann sig efter attackerna, fortsätter Berglund i Swebbtv.
Men vad är syftet med övervakningen?
– Det handlar om att kontrollera människor, om att införa ett globalt panoptikon (fängelsekonstruktion från 1700-talet som drivs utifrån ett centralt övervakningstorn i byggnaden, vår anm), kan man säga, där det finns en dold stat.
Berglund nämner ”den djupa staten”, alltså en hemlig stat i staten.
– Den hanterar sådana här saker. Det rör sig om underrättelsetjänster och myndigheter som NSA, som man inte riktigt vet vad de håller på med. Man man vet åtminstone att de tittar på allt och alla hela tiden. De lagrar all den här informationen.
I intervjun med Per G. Berglund, som gjordes innan coronapandemin, förutser han ett samhälle där folk blir alltmer paranoida mot varandra.
– Det börjar visa sig sakta men säkert hur det här övervakningssamhället kommer se ut, hur folk tänker och hur subtilt det förändrar människors perspektiv. Folk blir liksom mer och mer paranoida i sitt förhållningssätt till andra människor och till myndigheter. Tilliten i samhället undergrävs, säger han och fortsätter:
– Så fort folk säger eller gör nånting på nätet så får de tänka efter en extra gång och passa sig för vad de gör. Frihetsgraden snävas in och människor blir ängsliga kring hur de kan tycka och tänka.
I bakgrunden finns också en global agenda. Enligt Per G. Berglund har till exempel OECD inlett ett projekt som i slutändan går ut på att införa internationella personnummer, som ska vara samordnade globalt. Varje individ på planeten ska få ett sådant personnummer. Men det finns även andra agendor som koordineras globalt, som klimatet eller avskaffandet av kontanter.
– Det här är ett steg för att införa global beskattning, fortsätter Berglund. Den här typen av samordning drivs från olika vinklar. I det här fallet handlar det om att införa en teknisk infrastruktur. Men sedan finns det andra agendor, som den globala uppvärmningen, som man också försöker använda för att införa en global beskattning. Till slut får man tillräckligt mycket politisk vind i seglen.
Per G. Berglund påpekar att detta inte är första gången världen ser ett stort övervakningssamhälle ta form. Det fanns i öststaterna och DDR. Skillnaden är att det som nu genomförs sker på en betydligt högre teknologisk nivå, och är enormt mycket mer omfattande. Det övervakningssamhälle som idag byggs upp hade varit kommunisternas ”dröm”, påpekar Berglund.
– Med 11 september var det alltså något fundamentalt som vände, eller ändrade på sig i samhället. Samhället tog en annan utvecklingsbana. Vi talar om chocker som transformerar systemet på det ena eller andra sättet. 11 september handlar om en politisk och social systemchock, säger han i Swebbtv.