Sveriges regering verkar nu bland annat öppna upp för vapenexport till Turkiet. Så kan regeringens utrikesdeklaration, som lästes upp av utrikesminister Ann Linde (S) i riksdagen idag, tolkas. Linde klargjorde också att Sverige ska bidra till Turkiets säkerhet och att Sverige åtar sig att följa ”helheten” i Washingtonfördraget och Natos doktriner. Regeringen vill i ”konstruktiv anda” nå en överenskommelse med Turkiet, sade Linde.
I samband med årets utrikespolitiska debatt i riksdagen presenterade idag utrikesminister Ann Linde regeringens utrikesdeklaration.
Där sade hon bland annat att Sverige kommer hjälpa till för att skydda Turkiet.
– Det krävs enighet inom Nato för att gå vidare med att behandla Sveriges och Finlands ansökningar. Våra ansökningar har fått ett brett stöd bland Natos medlemmar. Sverige kommer solidariskt bidra till hela Natos säkerhet, inklusive Turkiets. Vår ambition är att i konstruktiv anda komma framåt i de frågor som Turkiet har rest, förklarade Ann Linde.
– Sverige fördömer terrorism å det starkaste. En ny, skarpare terroristbrottslag träder i kraft den 1 juli, och regeringen förbereder ytterligare skärpningar av terroristlagstiftningen. Det bör inte råda några tvivel om att Sverige även fortsättningsvis ska stå starkt tillsammans med likasinnade i kampen mot terrorism, fortsatte hon.
Utrikesministern sade också något som kan tolkas som att regeringen kommer undanröja hinder för vapenexport, ett annat av Turkiets krav för att släppa in Sverige i Nato.
– Sverige skulle som medlem åta sig helheten i Washingtonfördraget, inklusive Natos doktriner. Ett Natomedlemskap kan också förändra förutsättningarna för krigsmaterielexport inom vårt nationella regelverk.
Att Sverige åtar sig att följa hela Washingtonfördraget och Natos doktriner är också en intressant formulering.
”Det kan ses som en signal för att undanröja eventuella tvivel i Nato om att Sverige inte skulle vilja ställa upp på försvarsalliansens kärnvapendoktrin”, skriver TT.
Vänsterpartiets riksdagsledamot Håkan Svenneling var kritisk till regeringens eftergifter.
– Putin är vår tids vidrigaste typ, men det blir inte bättre av att vi byter en auktoritär despot mot en annan, sade han och fortsatte:
– Man kan ju gissa mellan raderna i den utrikespolitiska deklarationen. Utrikesministern pratar först om Turkiet och kommer sen över till terrorism snarare än demokrati. Ja, det kanske är talande för var vi befinner oss. Att man säger att man är beredd att förändra förutsättningarna i svensk krigsmaterielexport kanske också är en indikator på att Sveriges regering nu helt plötsligt öppnar upp för vapenexport till Turkiet, trots riksdagens tydliga ställningstagande emot detta så sent som 2019.
– Jag är orolig för vad den svenska regeringen håller på med just nu, vad man är beredd att i så kallad konstruktiv anda förhandla bort för att Sverige ska få bli medlem. Det är en oro som jag delar med många medborgare i Sverige, särskilt med dem som har ursprung i Turkiet eller av kurdiskt ursprung i detta land.