Minsk-avtalen, som Ukraina aldrig fullföljde, ”köpte tid” åt den ukrainska regeringen att bygga upp en stark militärmakt mot Ryssland. Det säger Tysklands förra förbundskansler Angela Merkel i en intervju med Der Spiegel. Merkel drar paralleller till hur Neville Chamberlain köpte tid åt Storbritannien mot Adolf Hitler på 1930-talet.
Det är i en intervju med Der Spiegel som Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel bland annat pratar om Ryssland och kriget i Ukraina.
Under intervjun berättar hon att hon sett Netflix-filmen ”Munich: The Edge of War”, som handlar om hur Neville Chamberlain, Storbritanniens premiärminister mellan 1937-1940, desperat försökte hitta en fredlig lösning med Adolf Hitler för att förhindra krig.
Merkel tycker om filmen eftersom den presenterar Chamberlain på ett annorlunda sätt – inte bara som en kuvad spelbricka för Hitler, utan som en strateg som lyckades ge sitt land den buffert som krävdes för att förbereda sig för Tysklands anfall, skriver den tyska tidningen.
Och så ser hon även på Ryssland och Minsk-avtalen, som skulle hitta en fredlig lösning på konflikten i Donbass i östra Ukraina, där etniska ryssar utropade självständighet efter den USA-ledda statskuppen i Kiev i februari 2014. Minsk II från 2015 förhandlades fram av just Tyskland och Frankrike och skrevs under i början av 2015 av Ryssland och Ukraina.
Men någon fred blev det aldrig. Tvärtom dödades över 13.000 människor i konflikten. ”Inte en enda punkt i avtalen har hittills uppfyllts”, kan man läsa på Wikipedia.
Och det är kanske inte så konstigt, med tanke på vad Merkel säger i Der Spiegel-intervjun.
Enligt den tyska tidningen ser Merkel på München-överenskommelsen från 1938 som på Nato-mötet i Bukarest 2008, där det bestämdes att Georgien och Ukraina skulle bli medlemmar i Nato.
Vid den tidpunkten – 2008 – ville inte Merkel släppa in Ukraina i Nato. Varför inte?
”Hon tror att hon då, och senare under Minsk-samtalen, kunde köpa den tid Ukraina behövde för att bättre avvärja den ryska attacken. Hon säger att det nu är ett starkt, väl befäst land. Tidigare är hon säker på att det skulle ha blivit överkört av Putins trupper”, skriver Der Spiegel.
Petro Poroshenko, Ukrainas president mellan 2014-2019 och den som skrev på Minsk, har gjort liknande uttalande, och bland annat sagt om avtalet att det var viktigt att skaffa sig åtta år för att kunna ”bygga upp en kraftfull militär”. Han har också sagt att han ”behövde Minsk-avtalen för att få åtminstone 4,5 år att bygga upp de ukrainska styrkorna… att träna ukrainska styrkor ihop med Nato, att bygga upp de bästa väpnade styrkorna i östra Europa enligt Nato-standard”.