
Stora delar av Spanien, Portugal och delar av Frankrike saknar ström sedan i måndags vid lunchtid. Spanien har utlyst nationellt nödläge och 50 miljoner människor har drabbats.
Spaniens premiärminister anser att det var otänkbart att en händelse likt den i går skulle inträffa.
Sveriges politiker har i åratal visat att de inte heller kan föreställa sig de problem som det senaste decenniets kaosartade förändring av vårt elsystem kan innebära.
Naturligtvis skulle det vara skönt att skylla strömavbrottet i Spanien på Ryssland, klimatförändringarna eller annan extern orsak. Men den troligaste orsaken är att man har genomtänkt en riskfylld omställning av elproduktionen och har infört en för stor andel sol-och vindkraftverk.
Spanien meddelade nyligen att de satt rekord i producerad sol-el.
Detta för med sig flera problem. Det är inte bara att själva produktionen blir svår att kontrollera. Dessutom minskar stabiliteten i elsystemet. När en del av elnätet sedan slås ut kan detta sprida sig som en löpeld över hela eller större delar av elnätet. Det kan även sprida sig över till andra länder eftersom elnäten är sammankopplade.
Vi har diskuterat denna problemställning på Swebbtv ett flertal gånger och lyft risken med att föra in alltför mycket sol-och vindkraft i förhållande till den stabiliserande svängmassan i stora kraftverks generatorer, dvs i vatten- kol- och kärnkraftverks generatorer.
Här är en intressant diskussion med flera experter som vi hade för några år sedan och som då diskuterade risken för en liknande kollaps av elsystemet i Sverige. Denna risk är så vitt jag vet fortfarande aktuell för Sverige.
I diskussionen deltar Harry Frank, Mattias Bäckström Johansson, Peter Rudling och Per Fahlén i samtal med Mikael Willgert.