Vilken betydelse har egentligen koldioxiden för jordens klimat? Det diskuterar Staffan Mörner i Swebbtvs programserie om klimatet.
Det är i Swebbtvs programserie om klimatet som Staffan Mörner, författare av boken ”Borde man oroa sig för klimathotet?”, går in på koldioxidens betydelse för jordens temperatur.
Där förklarar han bland annat att temperaturförändringarna kommer före förändringarna av koldioxidhalten. Det kan man till exempel utläsa av data från 1960-2016.
– Kallare vatten absorberar mer koldioxid, medan varmare vatten gasar ut koldioxid. Det är alltså inte konstigt alls att koldioxidhalten i atmosfären stiger när haven blir varmare, säger Staffan Mörner i Swebbtv.
Koldioxid saknar inte helt betydelse, men det fungerar inte på det sätt som påstås.
Under mänsklighetens historia de senaste 10.000 åren – under ”holocen” – har temperaturen varierat. Som det bistra klimatet under lilla istiden.
– Det var som varmast för 8.000 år sedan, då det som idag är Sahara grönskade med stora floddeltan och sjöar, säger Mörner.
– Under de senaste 10.000 åren anses däremot koldioxidhalten ha varit i stort sett oförändrad. Bara svagt stigande på en mycket låg nivå, under 300 miljondelar fram till den industriella revolutionen i mitten av 1800-talet.
– Det stämmer ju inte särskilt bra med hypotesen att koldioxidhalten styr klimatet, med tanke på hur vi sett att temperaturen växlat, påpekar han.
Enligt Staffan Mörner är det dock ”hett omtvistat vilken bild av det historiska klimatet som är den korrekta”, förklarar han vidare i programmet.