Inflationen fortsätter skena i Sverige. Särskilt matpriserna rusar iväg, enligt SCB. Att kärninflationen, KPIF-XE-måttet – alltså när man räknar bort energipriserna – fortsätter öka är extra oroväckande. Det betyder att inflationen nu spridit sig.
Under tisdagen rapporterades det att inflationen i USA sjönk i februari.
I Sverige ökar den dock.
Inflationstakten enligt KPI var 12,0 procent i februari 2023, jämfört med 11,7 procent i januari.
Detta var inte vad ”experterna” hade räknat med.
Även om man räknar bort energipriserna steg inflationen från 8,7 procent i januari till 9,3 procent i februari. Och detta är den så kallade kärninflationen, alltså den mest oroväckande. Detta innebär nämligen att inflationen spridit ut sig i ekonomins övriga delar och nu lever sitt eget liv.
Matpriserna har ökat med drygt 22 procent på ett år. Boendekostnaderna med 18,4 procent.
”Inflationstakten påverkades av en bred prisökning på livsmedel, där bland annat mjölk, ost och ägg och grönsaker bidrog mest”, skriver SCB i ett pressmeddelande.
– Siffrorna är oroande. De visar att inflationstrycket inte ger med sig, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, till TT.
Därmed väntas troligen ytterligare en dubbelhöjning av räntan i april.
– Jag sitter här och är sammanbiten för det här är riktiga dåliga nyheter, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén i SVT.
Så här säger han om kärninflationen, som bortser från ränta och energi:
– Om den håller i sig har inflationstakten börjat leva sitt eget liv. Då har priserna börjat stiga för att priser stiger nu för tiden. Handlare höjer priser i förebyggande syfte innan de får en dyrare elräkning, vilket de inte får nu för tiden. Det är problemet.