Det kan bli en extremt tuff vinter för Europa. Redan nu har Ryssland stängt av stora delar av sina gasleveranser. Flera länder aviserar att de kommer börja elda kol igen.
I Tyskland ”oroar man sig redan nu” för hur landet ska kunna klara den kommande vintern, rapporterar Svenska Yle.
Detta efter att Ryssland stängt av 60 procent av sina gasleveranser via Nord Stream 1.
Ryska Gazprom skyller på tekniska problem och att tyska Siemens inte skickat nödvändiga reservdelar på grund av sanktionerna mot Ryssland.
Men vissa menar att Ryssland strular medvetet av politiska skäl. Man vill visa vad som väntar Europa om man inte lägger av med sina sanktioner.
– ”Alltså, vi måste tyvärr stänga ner Nord Stream 1. Vi tror inte den fungerar. Vi behöver reservdelar från Siemens. Åh nej. Detta var inte bra. Men Nord Stream 2 funkar. Om vi kör igång den kan vi leverera som vanligt.” Ryssarna har en härlig form av humor, säger förre FN-inspektören Scott Ritter i en intervju och hävdar att Nord Stream 1 egentligen fungerar.
Den ryska gasen har stor betydelse för den tyska industrin, men den används också av gaskraftverk för att producera el. Men nu ska dessa stängas ner.
För att kunna säkra energiförsörjningen kommer Tyskland i stället börja elda mer kol, enligt landets ekonomi- och klimatminister Robert Habeck. Samtidigt försöker Tyskland hitta nya leverantörer för att ha tillräckligt med gas till vintern. I landet talas det hela tiden om behovet att spara på gasen, skriver Svenska Yle.
– Man måste inse att president Putin nu steg för steg drar ner på leveranserna av gas till Europa för att på så sätt öka insatserna, säger Habeck i en radiointervju med ZDF enligt Yle.
”För att minska gaskonsumtionen så måste mindre gas användas för att alstra elektricitet. Koleldade kraftverk måste användas i större utsträckning i stället”, skriver Tysklands finansdepartementet i ett uttalande enligt TT.
Men även Nederländerna och Österrike har meddelat att de kommer elda kol för att klara energiförsörjningen. Nederländerna ”häver alla restriktioner” för kraftverk som eldas med fossilt bränsle fram till 2024, enligt France 24.