Sverigedemokraterna svängde inte på en femöring i Nato-frågan. Man hade underhandlat frågan med Moderaterna en längre tid. Sedan kom förevändningen att gå med i samband kriget i Ukraina. Det påstods vara bråttom att ansluta sig till Nato, vilket idag framstår som ett absurt argument, eftersom Sverige ”är ju fortfarande inte medlemmar”, påpekar den tidigare SD-riksdagsledamoten Roger Richthoff i Fjärde Statsmakten i Swebbtv. Richthoff plockades själv bort, eftersom han stod i vägen för SD:s omsvängning i frågan.
Hur gick det egentligen till när Sverigedemokraterna svängde i Nato-frågan?
Partiets landsdagar hade ju sagt nej till ett Nato-medlemskap.
Men sedan tog partistyrelsen över frågan. De driv sin egen agenda tillsammans med Moderaterna, berättar Sverigedemokraternas tidigare försvarspolitiska talesperson och riksdagsledamot Roger Richthoff i Swebbtv.
Richthoff anser att nuvarande försvarsminister Pål Jonson (M) påverkade SD.
– Absolut, säger han och kallar SD:s partiledning för ”falsk”.
– Man gick ju bakom ryggen på oss i försvarsutskottet. Jag blev bortplockad i förhandlingarna med Pål och de sätter en kille där som över huvud taget inte kan någonting. Han sa det själv till mig: ”Jag ska lösa av dig, men kan ju ingenting.” Det är hans egna ord. Och jag sa: ”Då passar du förmodligen alldeles utmärkt i den här nya rollen.” Jag skulle inte synas över huvud taget.
Roger Richthoff är övertygad om att SD gjorde en överenskommelse med Moderaterna.
Det pågick ett spel i bakgrunden, menar han.
Under 2022 intensifierades detta, och sedan kom ”proxykriget” mot Ryssland som ”USA provocerade fram”, säger Richthoff.
Och då kom möjligheten att gå med i Nato, trots att säkerhetsnivån egentligen inte förändrats.
– Nu kunde man göra det som man planerat länge, säger Roger Richthoff. Nämligen att tillsammans med Moderaterna lura SD-organisationen och sina ledamöter att gå med i Nato och lämna in en ansökan.
– Det var bråttom, därför kunde man inte ha en folkomröstning. Men det var inte särskilt bråttom, vi är ju fortfarande inte medlemmar. Så det här var en förevändning som man tog trots att det inte fanns något ökat säkerhetshot.
Enligt Richthoff är det ett fåtal personer som styr SD, det han kallar för ”all inclusive”. Roger Richthoff ifrågasatte vad som pågick, men alla vågade inte det, för då är den politiska karriären körd. Att han protesterade mot Nato-omsvängningen var ”droppen” för hans egen roll i SD.
– Man ser inte till Sveriges bästa, påpekar Roger Richthoff. Man ser inte kompetens som en tillgång i SD. Man ser det som ett hot mot sin egen position. Ett tydligt nära exempel är Elsa Widding, som är oerhört kompetent. Nu får man en liten klick som egentligen inte kan någonting, mer än att manipulera. Och så har man de stora ambitionerna, att komma med i regeringen.
Detta öppnade för Tidöavtalet. SD förhandlade alltså bort sitt Nato-motstånd i utbyte mot inflytande i den kommande regeringen.
Vad som sedan hänt är att regeringen försatt Sverige i ett oerhört mycket allvarligare säkerhetspolitiskt läge – ”på grund av sin oförmåga att göra konsekvensanalyser”. Ju mer aktivt Nato blir i Sverige, ju mer kommer Ryssland reagera.
Och att säkerhetsrisken nu ökar är alltså självförvållat, påpekar Roger Richthoff.
– Våra politiker sätter oss i ett mycket, mycket utsatt och allvarligt säkerhetspolitiskt läge. Helt självförvållat, av åtta, nio, tio personer i ledningarna.
– Det här är fullständigt vansinnig politik säkerhetsmässigt för Sverige.
Se programmet: