Ulf Kristersson har tilldelats uppdrag av riksdagens talman Andreas Norlén att inleda ett så kallat sonderingsuppdrag, det innebär i klartext att han ges i uppdrag att försöka bilda regering. De fyra partierna i högerblocket sitter sedan flera dagar tillbaka i intensiva förhandlingar, men återigen visar sig sprickor i form av olika målsättningar för framförallt Liberalerna och Sverigedemokraterna.
– Jag har idag genomfört en så kallad talmansrunda med partiledarna för riksdagens partier, sju partier noga räknat eftersom jag träffade Magdalena Andersson (S) i torsdags och vi sade vad som behövde sägas då, meddelade talmannen under en presskonferens i riksdagen.
Ulf Kristersson har själv gjort sig otillgänglig för media under flera dagar och först efter att han träffat talmannen idag svarade han på frågor från media. Han var ytterst fåordig och sade ingenting av större signifikans till någon av journalisterna som ställde frågor.
Liberalernas tillförordnade partiledare Johan Pehrson menar, i en fråga han fick från Aftonbladet idag, att det vore naturligt om Liberalerna tar plats i en borgerlig regering. Han upprepade däremot att Sverigedemokraterna inte får ges plats i den regering som nu förhandlas mellan de fyra partierna i högerblocket.
Liberalerna fick förra veckan, enligt källor till DN, omfattande kritik från den EU-parlamentariska grupp som de är en del av. Detta för att de överhuvudtaget vill samarbeta med ett parti med nationalistiska rötter. Pressen på Liberalerna kommer inte bara från svenskt håll avseende att avbryta samarbetet med Sverigedemokraterna utan även från andra länders politiker, vilket vanligtvis skulle kategoriseras som utländsk påverkan av mainstreammedia och det svenska etablissemanget. Någon sådan kritik har däremot inte synts i mainstreammedia.
Under en presskonferens efter Jimmie Åkessons (SD) möte med talmannen, som bland annat SVT sände ifrån, menade däremot Åkesson att det vore bra för Sverige om landet fick en majoritetsregering. Vilket skulle innebära att både Sverigedemokraterna och Liberalerna ingår i den. Sverigedemokraterna har tidigare sagt att partiet inte vill se Liberalerna i en regering.
Måndag den 26 september är det val av riksdagens talmän, tidigare praxis kring detta val sattes ur spel under den förra kaotiska mandatperiodens inledning och därför är det högst oklart hur fördelningen av talmän i riksdagen kommer att se ut. Det blir det första testet för att se hur eniga högerblocket är och hur de löser frågan om Sverigedemokraternas formella parlamentariska ställning.