Fornaldarsagorna – Den nordiska sagoskatten som inspirerade Wagner och Tolkien

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Fornaldrasagorna berättar inte bara om Ragnar Lodbrok utan också urgamla mystiska fenomen som inspirerade Tolkien – inklusive magiska ringar. Montage. Faksimil: "The Lord of the Rings"/New Line Cinema, "Vikings"/MGM Television

ANNONSSAMARBETE MED ALTERNA MEDIA

Alla känner nog till Oden, Tor, Midgårdsormen, Valhall och trädet Yggdrasil. Vad nästan ingen känner till är att det finns en rik flora av ännu oupptäckta episka berättelser från det arkaiska Norden som är minst lika fascinerande som asagudarnas öden. Tack vare ideella eldsjälars insatser har vi fått en unik möjlighet att upptäcka nya delar av det förunderliga episka arvet i Nordeuropa i form av Fornaldarsagorna.


Artikeln är reklam för boken Fornnordiska sagor, tre band och innehåller annonslänkar


Fornaldarsagorna är en fornnordisk sagogenre som berättar om hjältar och kungar från folkvandringstiden, vendeltiden och äldre viktingatid. Alterna Medias storslagna trilogi Fornnordiska sagor förmedlar dessa i en helt unik samling. De få förunnade som redan hunnit ta del av denna förstår snabbt varför J.R.R. Tolkien, själv professor i fornnordiska språk, hämtat så mycket inspiration till sitt eget epos från dessa sagor – som är betydligt mer ”fantasyliknande” än vad som är vida känt.

Bland magiska ringar, magiska vapen agerar bärsärkar med alvkonor, dvärgar, jättar, troll och drakar. Sida vid sida med dessa berättelser finns också en rik flora av samtida namn på platser i Norden, Ryssland, Nordamerika och Mellanöstern som vikingarna hade kontakt med, som Miklagård, Bjarmaland, Reidotland, Gårdarike och Helluland.

De nya svenska översättningarna kommer delvis från norska och engelska översättningar men även direkt från de fornnordiska urkällorna. Trilogin omfattar sammanlagt 1086 sidor som är fullspäckade med sagor så långt tillbaka som till folkvandringstiden 200 efter Kristus och tusen år framåt – till 1200.

Unik sammansättning köp Fornnordiska sagor de tre banden här!

Kort om den nya trilogin

Första bandet: Innehåller totalt sexton stycken sagor varav merparten är översatta under 1800–talet. Mest känd av dessa är sagan om Ragnar Lodbrok och hans söner.

Andra bandet: Innehåller totalt tolv olika sagor varav de flesta är översatta kring 1905. Av dessa är fyra stycken sagor översatta till svenska för första gången någonsin år 2015 av bokens upphovsman Lars Ulwencreutz. Även Ynglingasagan ur Snorres Heimskringla finns med i samlingen, liksom Völsungasagan som vi ska återkomma till nedan.

Tredje bandet: Innehåller totalt femton stycken sagor samtliga för första gången översatta till svenska så sent som 2017 och 2018.

Här får vi stifta bekantskap med minst sagt karaktärsstarka hjältar som många än så länge inte är bekanta med som, däribland Asmund Kämpabane, Toke Tokesson, Halvdan Branafostre och Romund Gripson och många flera.

Många sagor har också inströdda eddadikter som är långt äldre än sagorna själva. Varje saga är i slutet också kompletterad med upplysningar och anmärkningar som hjälper läsaren att ta del av de djupa nyanserna av den fascinerande värld man bjuds in till. Dessa rör sig om förklaringar till ord, platser eller ting – icke sällan kontexten för magiska vapen, ringar och andra mer mystiska fenomen.

J.R.R. Tolkien inspirerades av den magiska värld som dolde sig bakom runorna. (Montage: Foto: Unsplash/PD)

Völsungasagan

Richard Wagners Opus Magnus Nibelungens ring (Der ring des Nibelungen har beskrivits som ”det mest komplexa och ambitiösa musikdramatiska verket i den europeiska traditionen” och berör djupa existentiella frågor som spänner från kärlekens hopp till maktens, girighetens och avundsjukans djupaste avgrunder. Faktum är att detta opus i mycket hög utsträckning är baserad på den fornnordiska Völsungasagan.

Alberich stjäl rhenguldet som vaktas Rhendöttrarna. Han förbannar kärleken och smider en ring av guldet. Den ringen ger herraväldet över världen. Men även huvudguden Wotan är ute efter absolut makt.” (Wotan är Oden på Tyska.)

Litet utdrag om Nibelungens ring.

I en tid där rotlösheten sprider ut sig och Hollywood förvanskar och fördärvar kan vi skatta oss lyckliga att det finns högkvalitativa utgåvor av ett genuint sagoarv.

Fornnordiska sagor är den perfekta julklappen – och ett absolut måste för alla historieintresserade.


I ett speciellt julerbjudande finns denna exklusiva utgåva prissänkt från det ordinarie priset 1290 kronor till 900 kronor. Böckerna går att köpa här.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program