Sveriges SD-understödda regering har nu aviserat ”ändringar” i Folkhälsomyndighetens instruktion. I den nuvarande instruktionen står det att myndighetens verksamhet ska bygga på ”vetenskaplig grund”, men hädanefter ska man i stället i sitt agerande kunna utgå ifrån ”bästa tillgängliga kunskap”, rapporterar SR Ekot.
I fredags presenterade regeringen en ny instruktion för Folkhälsomyndigheten.
Där framkom det bland annat att Folkhälsomyndigheten ska kunna agera utan ”fullständig vetenskaplig evidens”.
Regeringen har publicerat ett pressmeddelande om detta.
Enligt regeringen är det ”dags för en nystart”.
– Det är också viktigt att myndigheten kan agera på ett tydligt sätt i de situationer där det saknas fullständig vetenskaplig evidens, sade socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff i fredags. Myndigheten ska därför kunna agera med stöd av bästa möjliga tillgängliga kunskap vid det givna tillfället. Det innebär att myndigheten ska kunna vara mer framåtlutad och handlingskraftig. Inte minst under pandemin visade situationen hur betydelsefull Folkhälsomyndigheten är för de aktörer som finns på lokal och regional nivå och som ansvarar för att genomföra folkhälsoåtgärder. Vi ser att det behövs ett starkare stöd till dessa aktörer när de ska genomföra verksamhet och bedriver metod- och processutveckling på områden där kunskapsläget är osäkert.
– Den nya skrivningen ligger också mer i linje med hur styrningen ser ut för andra liknande myndigheter, däribland Socialstyrelsen, sade Forssmed.
I en intervju med SR Ekot säger socialministern att ”den instruktion man har idag gör att man blir lite tillbakalutad och när det inte finns fullständig evidens så kan det leda till att man inte agerar”.
Därmed kommer myndigheten få ett större mandat än tidigare under till exempel en pandemi.