Energiminister Khashayar Farmanbar mötte Moderaternas riksdagsledamot Alexandra Anstrell i debatt angående det kommunala vetot avseende vindkraft. Energiministern har tidigare antytt att vetot mot vindkraft kan komma att tas bort.
Energiminister Farmanbar anklagades under debatten för hyckleri av Anstrell vad gäller det kommunala vetot.
– Statsrådet har uttalat sig positivt i medierna om att rucka på det kommunala vetot för att få fart på vindkraftsutbyggnaden. Men i samma artikel verkade det inte som att ministern vill att det byggs just i hans hemkommun Nacka, påpekade Anstrell.
Energiministern slingrade in sig i ett snurrigt resonemang som svar, där han påstod att Anstrell och Moderaternas energipolitik med fler kärnkraftverk skulle innebära mindre el.
– Vägen framåt är inte att inte producera mer el. Sverige – industrin, näringslivet och svenska hushåll – förtjänar att vi ställer upp och levererar för en bättre framtid. Att stänga ned Sverige på det sätt som Alexandra Anstrells lösning skulle innebära är inte vägen framåt, sade energiminister Farmanbar.
– Sedan får man återigen höra den moderata retoriken att kärnkraften, denna tulipanaros, skulle lösa alla problem på ett magiskt sätt, fortsatta han.
Sverige genomlider en energikris, i huvudsak för att den svenska regeringen valt att stänga ner fungerande kärnkraftverk. I det avslutande inlägget i debatten menade energiministern att det kommunala vetot och möjligheten att överklaga var i princip likvärdiga skydd för kommunens medborgare.
– I dagsläget är det kommunala vetot dessa invånares möjlighet att säga sin mening, eller ett av sätten att göra det. Förutom detta har Sverige gott om lagstiftning som skyddar de boende. Det handlar bland annat om överklaganden.
Skillnaden mellan kommunalt veto och överklagande är att veto inte kan avslås av någon rättslig instans, till skillnad från överklagande.