För att ett statsskick ska vara en riktig demokrati måste det finnas en mycket stark yttrandefrihet. Det förklarar ekonomen ekonomen Micael Hamberg i Swebbtv. Hur kommer det sig då att Sverige – som ska vara en så praktfull demokrati – har en yttrandefrihet på efterkälken, med till exempel angrepp mot den fria opinionsbildningen, cancelkultur och epitet som slängs ut mot dem som har en avvikande åsikt? Det finns företeelser i Sverige som är ”otroligt antidemokratiskt”.
Det är i sitt prat i Swebbtv som ekonomen Micael Hamberg bland annat talar om demokrati och vikten av yttrandefrihet.
Yttrandefrihet är grundläggande för demokratin, förklarar han.
Riktig yttrandefrihet.
Enligt Hamberg har demokratin blivit som ett slags religion. Sverige ska vara en ledande ”demokrati” i världen, men i realiteten är yttrandefriheten på olika sätt eftersatt här.
– Varför har jag kommit till Swebbtv? Ett stort skäl för mig är att jag tycker yttrandefrihet är oerhört viktigt, säger Micael Hamberg. Och jag tycker vi har haft en period i Sverige där yttrandefriheten varit under angrepp på många sätt. Vi har det här med cancelkulturen. Genom att kalla folk för olika saker har man fått dem att vara rädda för att yttra sig. Har man fel åsikt till den gängse stötar på man på en massa problem på olika sätt. Det är väldigt, väldigt dåligt. Man ska inte vara rädd. Yttrandefriheten är väldigt central.
– För att det ska vara riktig demokrati måste det också finnas yttrandefrihet. Om du inte har yttrandefrihet, att vissa tyckanden inte får komma till tals, då blir det inte ett demokratiskt val – för frågorna ställs bara på ett sätt. Det ska finnas alternativ.
Yttrandefriheten är verkligen ”grundbulten” i en demokrati, påpekar han.
Men det räcker inte att man får sitta hemma och yttra sig. Man måste också kunna få med människor på sin sida.
– För att kunna driva opinion måste pressen vara fri, fortsätter Micael Hamberg i Swebbtv. Här finns det många exempel, även i Sverige, där man försöker tysta den fria pressen. Man försöker stoppa den fria opinionsbildningen. Och det är så otroligt antidemokratiskt.
Det krävs tre saker: yttrandefrihet, fri opinionsbildning och fri press.
– För har du de här tre, kan du ha en fri debatt, säger han.
– Det är A och O för grunderna för demokrati. Att alla ska få komma till tals, hur dumt man än tycker något är. Och i en fri debatt möter du argument med argument. Många gånger när argumenten tar slut försöker man tysta motståndaren. Det är väldigt antidemokratiskt.