I Europa är det så illa att vissa politiska kandidater förbjuds och stoppas på olika sätt. Yttrande- och åsiktsfrihet är inte längre en självklarhet i Europa. Detta diskuteras i Swebbtvs senaste ekonomimagasin.
Hur står det egentligen till med demokratin i Europa? I Rumänien förbjöds den ledande presidentkandidaten. I Frankrike fängslas nationalisten Marine Le Pen. I Tyskland klassas nu Alternativ för Tyskland som ”högerextremt” och det talas om att förbjuda partiet.
AfD är nu Tysklands största parti.
– Varför görs det här? Varför ska man förbjuda AfD i dagsläget när partiet har 20 procent? Varför gjorde man inte det när de hade fem procent? Allt sånt här är sådant som väcker misstroende mot de etablerade politiska partierna, säger Bo Hansson. Och snarare ger sympati för AfD.
Det var detta som JD Vance talade om på säkerhetskonferensen i München.
– Han pratade om att hotet mot demokratin kommer inifrån EU, säger Micael Hamberg i Swebbtv. Och där har vi ju dessa exempel. Man ska förbjuda folk att rösta på vissa kandidater och vissa partier. Och sen har man den här Digital Services Act, som gör att man kan censurera. Det är en EU-konstruktion. Man kan censurera vissa saker på sociala medier.
Enligt Bo Hansson står ”framtiden för yttrande- och åsiktsfrihet” över huvud taget på spel.
– För det är ju det som det kommer tillbaka till till syvende och sist. Ska man få rösta på vissa partier? Ska man få tänka viss politik eller inte? Det är det ju det här handlar om.
Läs också: Tucker: Utan yttrandefrihet är du förslavad