Analytiker: Ryssland vinnare på Ukraina-konflikten

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Swebbtv:s utrikespolitiska expertkommentator, analytikern Stig Berglund, menar att allt går Rysslands väg för tillfället gällande Ukraina. Han kan inte se några skäl för Ryssland att inleda en militär offensiv. Han menar att Ukraina är utsatt för stormaktsintriger mellan främst USA på ena sidan och Ryssland på andra.
Den väpnade konflikten i Ukraina initierades efter att den ryssvänliga presidenten Viktor Janukovics avsattes under kuppartade former 2014 av västligt sinnade krafter. Detta efter att han ville närma sig Ryssland snarare än EU. Som svar iscensatte Ryssland ett anfall mot Krimhalvön, där Ryssland har huvudbasen för sina marina stridskrafter i Svarta havet. En bas som de fram till då hyrde av Ukraina.

En väpnad konflikt växte också fram i Donbass där pro-ryska rebeller tog kontroll över stora delar av de östliga regionerna Donetsk och Luhansk. Inbördeskriget i Donbass är en pågående väpnad konflikt, där Ukraina får stöd och hjälp av främst USA samt NATO-länder, men även flera EU-länder. Rebellerna i Donbass får å sin sida stöd från Ryssland.

– Det handlar inte om någon konflikt mellan Ukraina och Ryssland, utan mellan Ryssland och USA. Det här är Kuba-krisen om igen kan man säga, fast med ombytta roller, menar Berglund.

Sprickor inom såväl EU som NATO har börjat skönjas till följd av Ukraina-konflikten och det alltmer spända läget. Där somliga länder, främst Polen och de baltiska länderna inom EU samt NATO, vill se en tuff linje mot Ryssland. En linje som backas upp av USA och Storbritannien samt uppmuntras av USA. Samtidigt har EU-länder såsom Frankrike och Tyskland valt en mindre konfrontativ linje, de vill istället lösa situationen i Europa utan USA:s inblandning.

– Macron förhandlar direkt med Putin dels i en del dagsaktuella frågor, dels för att utveckla europeiska säkerhetslösningar i den riktning Ryssland har krävt, förklarar Berlgund.

– Samtidigt så fortsätter de så kallade Normandiemötena mellan Tyskland, Frankrike, Ukraina och Ryssland. Om tio dagar fortsätter dessa samtal i Berlin, så man kan säga att USA och Storbritannien håller på att bli utknuffade ur det här sammanhanget, fortsätter Berglund.

Ryssland fortsätter förneka att man har planer på att gå till storoffensiv, samtidigt som uppladdningen av förband och nödvändig materiel för en offensiv fortsätter. Bulgarien ville inte stationera NATO-förband i sitt land, för att det skulle kunna öka spänningarna med Ryssland. Längst har Kroatiens president gått. Han har uttryckligen sagt att de kommer att dra tillbaka sina trupper från NATO i östra Europa, om situationen med Ryssland tillåts eskalera. Den ryska uppladdningen har således fått effekten att olika intressen framhålls av olika länder inom NATO och EU.

– Varför skulle Ryssland då starta ett krig? Om de håller på att tvinga fram en situation där EU och NATO spricker upp, där USA hamnar på kant med stora delar av det europeiska etablissemanget och dessutom finns massa rysspråkiga grupper i Ukraina. Det är väl enklare att låta allt ha sin gång? Saker och ting går sönder och min gissning är att Ukraina kommer falla som en mogen frukt i Moder Rysslands knä, säger Berglund.

Även Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, har markerat mot vad han menar är utländsk medias och utländska regeringars krigsretorik, som ger en vad han menar felaktig bild av läget och skapar panik som inte Ukraina gynnas av.

– Vi anser att det måste finnas ett balanserat synsätt. Jag säger inte att de ska styra media, de är självständiga, men mediainformationen måste vara välbalanserad. Om de vill få veta vad situationen är kan de komma till Kiev, sa den ukrainska presidenten under en pressträff.

– Har vi stridsvagnar på gatorna? Nej! Men det är känslan man får om man inte är här och lyssnar på media i Tyskland, Frankrike, Litauen med mera. Jag talade med Litauens president och andra ledare om att bilden som massmedia skapar att vi har soldater på gatorna, att vi mobiliserar, att folk lämnar områden, det är inte fallet. Vi behöver inte denna panik, sade en irriterad Zelenskyj.

Hur konflikten kommer utvecklas återstår att se, men även Kina involveras då Kinas ledare Xi Jinping ställer sig bakom Rysslands krav att NATO:s expansion ska upphöra. Kina å sin sida är på kollisionskurs med USA avseende Taiwans självständighets vara eller icke vara. Jinping har deklarerat att Taiwan ska inkorporeras i det kommunistiska Kina, även om så militära åtgärder krävs för detta.

Hur det allt mer instabila läget i världen och framförallt östra Europa utvecklas återstår att se. USA har länge pekat på att en rysk offensiv är nära, men den har hittills inte förverkligats.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program