Statsminister Stefan Löfven lämnade in sin avskedsansökan och blev entledigad av talmannen vid lunchtid idag. Löfven avgick först efter att Centerpartiet och Miljöpartiet gått med på en kompromiss avseende strandskyddet.
Centerpartiet säger sig vara nöjda med att den kompromiss de ingått med regeringen om strandskyddet och att skogsägarnas äganderätt stärkts över sina skogar.
– Nu ger vi Sveriges gles-och landsbygder fler möjligheter att utvecklas. Det här är viktiga reformer som kommer att göra hela Sverige friare, starkare och grönare, säger partiledare Annie Lööf (C) i partiets pressmeddelande.
Detta innebär att ett av hoten mot att Socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson (S) inte skulle kunna bli vald till statsminister undanröjts. Löfven väntade med sin avgång till dess att kompromissen partierna emellan säkrats.
Däremot kräver Nooshi Dadgostar (V) sedan tidigare formellt inflytande för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister, ytterligare ett hot som Socialdemokraterna måste hantera. Detta har Centerpartiet tidigare sagt vara en röd linje som inte får passeras, men Lööf har tidigare gjort starka uttalanden som hon sedan backat från. Hon lovade till exempel under valrörelsen 2014 att hon hellre skulle äta sin högra sko än att inleda regeringssamarbete med Löfven. Centerpartiet backade också kring sina krav avseende marknadshyror efter att Vänsterpartiet satt press tidigare i år.
Däremot räcker det att en enda av Centerpartiets riksdagsledamöter röstar mot Andersson som statsminister för att hon inte ska kunna bli vald. Centerpartiets riksdagsledamot Helena Lindahl har tidigare röstat emot Löfven som statsminister, men då var fortfarande Liberalerna ett stödparti åt regeringen. Vilket de deklarerat att de inte längre är. Vid senaste statsministeromröstningen gav hon däremot sitt stöd till Löfven.
Talmannen meddelar nu att de så kallade talmansrundorna börjar. När talmannen har tagit fram ett förslag till ny statsminister prövar riksdagen förslaget genom att ledamöterna röstar om det. Om mer än hälften av ledamöterna röstar mot förslaget går det inte igenom.