Lennart Matikainen personkryssad in i Svenska kyrkans ”riksdag”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Matikainen och domkyrka
Foto: Pixabay/Swebbtv

Lennart Matikainen har blivit personkryssad in till kyrkomötet, vilket motsvarar riksdagen i de nationella valen. Detta efter att det kyrkovalsresultatet formellt fastställts och personkryssen räknats klart.

Lennart Matikainen var kyrkovalskandidat för det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige. Partiet fick totalt tre mandat till kyrkomötet och tillika ett mandat i tre olika stift; Stockholms stift, Göteborgs stift och Visby stift. Totalt fick partiet 1,26% av rösterna när rösterna slutgiltigt räknats och fastställts på riksnivån.

Sverigedemokraterna fick 7,79% av rösterna i kyrkovalet. Generellt sett får konservativa och nationalistiska partier betydligt lägre resultat i kyrkovalet än i de nationella valen. Många nationalister och konservativa har lämnat kyrkan i protest mot vad de anser vara en kyrka som blivit alltmer vänstervriden.

Lennart Matikainen säger till Swebbtv Nyheter i en kommentar att han tror att det går att locka tillbaka de som lämnat kyrkan, beroende på om partiet når ut med sitt budskap och beroende på vad som skapas rent kyrkopolitiskt. Han tror att om de ser att det finns en kraft som vill göra skillnad kan det locka tillbaka dessa väljargrupper.

Det höjs samtidigt kritiska röster mot Svenska kyrkans valsystem, detta efter Alternativ för Sveriges valframgång. Vissa menar att systemet måste göras om på grund av deras inträde i kyrkomötet. I Kyrkans tidning tilläts statsvetaren och professorn Erik Amnå oemotsagd påstå att partiets inträde i kyrkan var ett nederlag. Artikeln togs senare bort. Lennart Matikainen menar att detta är ett kvitto på hur krafter skapat ett vi och dem i kyrkan. Han menar att detta visar på att de som ropar mest på mångfald aldrig själv lever som de lär. Matikainen menar att Jesus förmodligen skulle ha sagt ”Vik hädan polarisering”.

Valdeltagandet var förhållandevis högt detta val, totalt var det 18,4% av väljarna som tog sig till valurnorna. Året innan var det 19,1% som lade en röst i valurnorna. Innan det var valdeltagandet betydligt lägre och under 2000-talet har valdeltagandet pendlat mellan 11,9% till 14,1%.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program