
Den danska statsministern Mette Frederiksen och den italienska premiärministern Giorgia Meloni har tagit ett gemensamt initiativ för att fler utvisningar ska kunna genomföras, där de vill stoppa juristernas aktivistiska tolkning av Europakonventionen. Den svenska regeringen har däremot inte ställt sig bakom initiativet.
Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Robert Stenkvist ifrågasätter öppet de tre borgerliga regeringspartierna som Sverigedemokraterna samarbetar med, detta efter att regeringen inte signerat initiativet som Frederiksen och Meloni står bakom. Han backas upp av sin partikamrat, riksdagsledamoten Richard Jomshof, som också ställer sig frågandes till att Sveriges regering inte signerat dokumentet. Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Josef Fransson antyder till och med att statsministern bör avgå om inte regeringen signerar kravet. På Sverigedemokraternas officiella partikanaler har ingen kritik riktats mot regeringen ännu.
Totalt har nio EU-medlemsländer skrivit under ett krav om att Europadomstolen för mänskliga rättigheter ska ändra sina tolkningar av Europakonventionen. Förutom Danmark och Italien har också Österrike, Tjeckien, Belgien, Estland, Lettland, Litauen och Polen skrivit under. Under en debatt i det danska parlamentet menade den socialdemokratiska statsministern Frederiksen att invandringen är det största hotet mot hela Norden.
På sociala medier är det många som är upprörda över att den svenska regeringen inte har skrivit på, många ifrågasätter huruvida den borgerliga regeringen menar allvar med sitt paradigmskifte. Tidigare har omfattande kritik riktats mot migrationsminister Johan Forssell sagt att mångkultur berikar Sverige i SVT:s intervjuprogram 30 minuter.
Ja, Ulf Kristersson bör snarast skriva på, eller lämna över till en som vill/vågar göra jobbet. https://t.co/O2lplSrKWy
— Josef Fransson (@FranssonJosef) May 24, 2025