Trump vill använda oljepriset för att tvinga Putin till fred i Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Faksimil Donald Trumps Youtube-kanal ©

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump menar att ett lägre oljepris skulle tvinga Ryssland till att avsluta kriget. Under sitt tal hos The Economic Club of New York återkom han till priset på olja vid flera tillfällen och att han kommer få stopp på kriget i Ukraina. Flera olika studier pekar på att den ryska federala ekonomin är väldigt beroende av olje- och gaspriserna.

Trump tror att att den ryska presidenten Vladimir Putin kommer få svårt att utkämpa ett krig med ett betydligt lägre världspris på oljan.

– För Putin, med ett pris på 100 dollar per fat olja, så fungerar kriget. Med ett pris på 40 dollar fungerar det inte alls, sade Trump under frågestunden efter talet som direktsändes av bland annat Fox News.

Under talet framhöll Trump att han kommer få ner priset på olja kraftigt genom att utvinna mer olja i USA. Han tryckte också på att han kommer kunna få stopp på kriget som utkämpas mellan Ryssland och Ukraina.

Enligt The Oxford Institute for Energy Studies utgör inkomster från gas- och oljeindustrin mellan 30 – 50 procent av den federala budgeten för Ryssland. Skulle Trump lyckas dumpar priserna på olja skulle således den ryska krigsekonomin få sig en rejält törn, om det är tillräckligt för att tvinga den ryska presidenten Vladimir Putin till förhandlingsbordet är oklart.

Maria Zakharova, som är talesperson för det ryska utrikesministeriet har, enligt Reuters, tidigare uttryckt att Trumps påståenden om en snabb fred inte är säker.

Hittills har ingen fått reda på detaljerna i den fredsplan Trump menar att båda sidor kommer acceptera. Däremot har två rådgivare till Trump, generallöjtnant Keith Kellog och den tidigare CIA-analytikern Frederick Fleitz, presenterat en plan som enligt Reuters bland annat innebär att de amerikanska vapenleveranserna till Ukraina kommer dras ner om inte Ukraina var beredda till vapenvila och förhandling. Däremot skulle Ukraina som belöning, om de inledde förhandlingar och uppnådde en fred, erhålla ett enormt militärt stöd från USA. Om denna plan är den officiella planen Trump vill använda är ännu inte klarlagt.

Om Trump kan tvinga de två parterna till förhandlingsbordet genom olika påtryckningar återstår att se, men då måste också Trump först och främst bli vald till president i november.

Under sitt tal återkom Trump till det han sagt tidigare att den ryska invasionen av Ukraina aldrig hade blivit av om han varit president i USA.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program