Ukrainas front riskerar kollaps, enligt militärexpert

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Om inte Ukraina lyckas stabilisera sin tredje försvarslinje kan deras front i Donbas kollapsa. Det säger nu Markus Reisner, överste i Österrikes försvarsmakt, som varje vecka analyserar kriget för n-tv.de.

Ukrainas front i Donbass kan vara nära en kollaps. Det varnar den österrikiske översten Markus Reisner för.

Vad var syftet med Ukrainas Kursk-offensiv? Att försöka stoppa kulminationen av Rysslands sommaroffensiv, förklarar Reisner. Detta lyckades dock inte, påpekar han.

Och nu pågår det en hård strid om Pokrovsk i östra Ukraina, vilket är ett viktigt ukrainskt logistiknav och bas för tredje försvarslinjen.

Ryssland har satt ”massiv press” på Pokrovsk.

Ryssarna ska ha lyckats bryta sig igenom den andra försvarslinjen och tar nu många städer så snabbt att de förblir ganska intakta. Det pågår en ”dominoeffekt” i området, enligt Reisner.

– Det är tänkbart att Ukraina kommer stabilisera den tredje försvarslinjen, inklusive Pokrovsk, i god tid med de reserver man fört in. Men om det inte fungerar kan ett djupt genombrott västerut tänkas vid sidan av ryssarnas erövring av staden, vilket kan leda till en kollaps av den ukrainska Donbasfronten. Ukraina måste definitivt förhindra detta, säger Markus Reisner i N-TV.

Samtidigt påpekar militärexperten att Ukrainas offensiv i Kursk har avstannat, och att det sker allt fler ryska motattacker.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program