Regeringen viker sig för 2030-agendan – höjer reduktionsplikten

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sverige har redan jättelåga ”koldioxidutsläpp” jämfört med andra industrialiserade länder. Så varför ska reduktionsplikten höjas igen? Detta diskuteras i Swebbtvs senaste ekonomimagasin. Regeringen vill visa att man ändå följer 2030-agendan.

Tidigare i veckan kom nyheten att den så kallade reduktionsplikten ska höjas igen, från sex till tio procent. Detta för att följa 2030-agendan. ”Koldioxidutsläppen” ska minskas.

Men Sveriges ”utsläpp” är redan låga.

– Det här är typisk politisk propaganda, säger ekonomen Micael Hamberg i Swebbtv. Det låter som att det är katastrof om Sverige inte minskar mer.

I realiteten är Sverige redan ”överlägset bäst” av jämförbara industrialiserade länder.

– Ändå ska vi sänka lika mycket från en väldigt, väldigt låg nivå till mycket stora kostnader för hushållen, fortsätter Hamberg.

– Sverige är ojämförligt bättre. Och det beror ju på att vi har en stor del av vår elförsörjning via fossilfritt, kärnkraften, vatten och även de förnybara.

Så det politikerna sysslar betyder egentligen ”ingenting”.

Enligt ekonomen Bo Hansson har den svenska Tidöregeringen fått ”kalla fötter” och vill visa att man ändå följer 2030-agendan.

– Det här är ju signalpolitik, säger Hansson.

Regeringen borde, om de var bra förhandlare, säga att Sverige redan är klara, att vi redan har sänkt tillräckligt och att andra länder får komma ikapp oss innan vi gör något mer, påpekar Micael Hamberg. Att sänka från en redan låg nivå, gör att kostnaderna bara blir ännu större.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program