Den väpnade konflikten mellan Israel och Hizbollah eskalerar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Envato Elements ©

Hizbollah genomförde en vedergällningsattack som de menar var ett svar på att Israel nyligen dödade den högt uppsatta ledaren Fuad Shukr i Beirut, detta enligt The Jerusalem Times. Totalt ska över 320 Katyusha-raketer avfyrats in i Israel samt ett okänt antal drönare. 

Attacken är den största hittills efter att den väpnade konflikten successivt eskalerat mellan Israel och Hizbollah efter kriget mellan Israel och Hizbollahs allierade Hamas bröt ut. Om vedergällnings-attacken från Hizbollah varit effektiv eller inte är ännu oklart. Hizbollah påstår själva att attacken var en succé, enligt L’Orient Today, och att flera strategiska mål träffats.

På X sprids en bild, som påstås vara från Hizbollahs Telegram-kanal, med vad som sägs vara en drönare som tagit sig in i Tel Aviv. Bland annat påstår Dr. Eli David att bilden är mer än sex år gammal. David och pekar bland annat på att det saknas byggnader i bilden som byggts under de senaste åren. Swebbtv Nyheter har inte kunnat verifiera om bilden kommer från Hizbollahs Telegram-kanal eftersom kanalen är blockerad för användning i bland annat Sverige.

Under en längre tid har det spekulerats om attacker som kan riktas mot Israel från Iran eller från någon eller några av Irans alla proxy-miliser i Mellanöstern. Hizbollah är den militärt starkaste proxy-milisen som Iran har. Om attacken är beordrad av Iran som vedergällning för attacken mot Hamas-ledaren Ismail Haniyeh, som dödades i en misstänkt israelisk attack i Irans huvudstad Teheran, är oklart.

Bland annat har bibelläraren Lars Enarsson som bor i Jeruslam menat, i Swebbtv:s program Omvärldsanalys avsnitt 119, att Iran kan använda sin proxy Hizbollah för en vedergällning av den typen. Han trodde inte att Iran skulle vedergälla själva då riskerna kan anses vara för stora.

Israel har efter attacken utlyst undantagstillstånd och USA har uttalat att de kommer stödja Israel enligt TT. Spekulationer om att Israel kan komma att genomföra en markinvasion av södra Libanon där Hizbollah har sina huvudsakliga basområden har Swebbtv rapporterat om tidigare, om denna attack föranleder en sådan invasion återstår att se.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program