”En elit kontrollerar USA” – inte längre frihetens land

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Oavsett om det är republikaner eller demokrater som officiellt styr USA, står det samma krafter i bakgrunden – med den riktiga makten. USA har gått från frihetens land till ett slags korporativism där ”eliten” egentligen styr, säger ekonomen Micael Hamberg i Swebbtv. Därför är Donald Trump ett problem, för han går inte riktigt att kontrollera.

Det är i Swebbtvs senaste Ekonomimagasin som Mikael Willgert och ekonomerna Bo Hansson och Micael Hamberg bland annat diskuterar USA och amerikansk politik.

Enligt Hamberg har USA förvandlats till en form av korporativism.

– Jag skulle beskriva det så här, att USA har gått från att vara frihetens fyr i världen till ett slags korporativistiskt land där det faktiskt är en elit som har kontroll över landet. Bland annat genom banksystemet och hur man kan skapa pengar.

Men sedan kom Donald Trump in i spelet, och skakade om systemet – även om kritiker nu menar att han själv på senare tid fallit in i samma system.

– Vi får se. Men att man på alla sätt och vis försökt få honom fängslad och så vidare är ju för att han i alla fall retoriskt säger att han ska dränera träsket. Han har haft den retoriken. Även om han kanske faller in något i någon fålla, så går han inte att kontrollera. Jag tror man inser det.

Bakom amerikansk politik står det dock samma kraft – och det är denna som har den riktiga makten. Det spelar ingen roll om det är demokrater eller republikaner som utåt sett styr.

– Det har varit samma gäng i bakgrunden, och de stora bankerna, som donerar pengar, säger Micael Hamberg i Swebbtv.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program