Västs politiker är flockdjur: ”Tänker inte”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Västvärlden saknar riktiga statsmän och drivs av en ”politikerflock”. Detta ser man till exempel i hur de förhåller sig till och hetsar på det ”meningslösa” Ukrainakriget i stället för att söka fred, förklarar Karl-Olov Arnstberg i Swebbtv.

Vad är skillnaden mellan en politiker och en statsman? Bland annat den fråga diskuterar den tidigare etnologiprofessorn Karl-Olov Arnstberg i en ny krönika i Swebbtv.

En politiker är idag som ett flockdjur, medan en statsman agerar för sitt lands bästa och går emot flocken om så krävs.

Ett exempel på en statsman är Ungerns ledare Viktor Orbán, som för att han vill skydda sitt land och agerar för fred blir straffad av flockdjuren inom EU.

– För att klara att gå emot flocken måste man vara en statsman, som Viktor Orbán, säger Karl-Olov Arnstberg.

Och det är det Orbán har gjort när det gäller sådant som invandring och krig.

– Ungern är ungrarnas land, säger han. Det borde inte vara kontroversiellt, men det är det, fortsätter Arnstberg i Swebbtv. Ett annat exempel är hur EU:s politikerflock sänder pengar och vapen till Ukraina, i landets försvarskrig mot Ryssland. Viktor Orbán, som vet att det är USA och Nato som nästintill tvingat Ryssland att invadera Ukraina, vill ha fred med Ryssland. Det här är ett meningslöst krig som materiellt och infrastrukturellt förstör Ukraina, ännu värre är att det dödar och lemlästar flera hundra tusen unga människor, både ryssar och ukrainare.

– Varför den euroepiska politikerflocken inte vill ha fred är obegripligt för mig. Krigshetsen är farlig för hela mänskligheten. Min enda förklaring, och jag tror faktiskt att den räcker rätt långt, är att västvärldens politiker inte tänker utan agerar i flock.

Enligt Karl-Olov Arnstberg hamnar människor som tänker ”så gott som alltid förr eller senare i konflikt med de som inte tänker”.

– Politiker är flockdjur men de identifierar sig inte särskilt starkt eller inte alls med det folk de företräder, påpekar han vidare.

Hela EU, ”med sin politikerflock, försöker på olika sätt straffa Viktor Orbán” för att denne går emot flocken och värnar Ungern, säger Arnstberg i Swebbtv.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program