Strid om den svenska lönemodellens vara eller icke-vara kommer gå av stapeln på nästa EU-toppmöte. En majoritet i EU-nämnden ger grönt ljus för regeringen att förhandla fram minimilöner som regleras av EU.
Den svenska lönebildningsmodellen ger omfattande makt till fackföreningarna och näringslivet att utan inblandning från politikerna sätta löner samt vissa villkor på arbetsmarknaden. Det finns även så kallade semidispositiv lagstiftning vilken fackförbunden och näringslivet själva kan reglera utifrån avtal. Det konservativa blocket säger nej till att EU ska få köra över den svenska modellen. Liberalerna som är ett uttalat federalistiskt parti som vill upplösa svenska staten till förmån för en EU-superstat stödjer de fyra rödgröna partierna.
EU vill nu att det ska sättas en minimilön som regleras från Bryssel. Istället för att löntagare och arbetsgivare själva sköter lönesättningen, ska det nu centraliseras till byråkrater och politiker utomlands. Sverigedemokraterna har gått till hårt angrepp mot Socialdemokraterna, detta då partiet menar att regeringen därmed sviker svenska arbetare.
– Förslaget om minimilöner har legat och samlat damm på en hylla i Bryssel väldigt länge, nu fick federalisterna chansen att baka in det i ett större förslag och implementera det. Den chansen tog man, säger arbetsmarknadspolitisk talesperson Magnus Persson (SD) till kanalen Riks.
Sverige har drabbats av betydligt färre konflikter mellan arbetsgivare och löntagare än länder ute i Europa. Många menar att konsensusmodellen där arbetsgivare och löntagare gemensamt skapar förutsättningarna på arbetsplatserna har bidragit till detta.