Coronarestriktionerna har gjort att befolkningen tappat en del av sin immunitet. Det säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande i Virus- och pandemifonden, till Wellness.se. Människor har inte utsatts för vanliga virus på grund av social distansering.
Restriktionerna mot covid-19 har gjort att vanliga virus inte kunnat sprida sig lika enkelt som innan.
Detta får konsekvenser nu när det blir höst och vinter.
Människor kommer lättare att smittas och bli sjuka, eftersom deras immunförsvar inte är lika rustat längre.
Enligt professor Niklas Arnberg är det extra mycket förkylningsvirus just nu jämfört med innan covid-19, och folk kan lättare smittas eftersom de haft mindre kontakt med andra människor.
Personer som varit det minsta sjuka har till exempel stannat hemma från jobbet, oavsett om det egentligen handlat om en vanlig förkylning och inte coronaviruset.
– Det har också fått som konsekvens att vi har tappat en del av vår immunitet på populationsnivå, som vi annars brukar upprätthålla mot en massa olika virus, säger Niklas Arnberg till Wellness.se.
I värsta fall kan detta i sig komma att överbelasta sjukvården. Vanliga förkylningsvirus kunde nämligen redan innan covid-19 utgöra en betydande belastning för vården.
För de flesta utgör en vanlig förkylning inget hot. Men äldre människor kan vara i riskzonen, enligt Niklas Arnberg. Även fler små barn kan drabbas, eftersom de växt upp i ett samhälle med social distansering. Bebisar kommer inte bli sjukare än innan pandemin, men fler än vanligt kan bli sjuka.