Enorma summor går från läkemedelsindustrin till läkare i Sverige, rapporterar TT.
Det är TT som nu avslöjar att det flödar miljoner från läkemedelsbolag till läkare.
Enligt nyhetsbyrån överförs ”hundratals miljoner kronor” varje år från läkemedelsindustrin till sjukvårdspersonal.
Detta enligt siffror som TT begärt ut från De forskande läkemedelsföretagen (Lif).
Det kan handla om så kallad ”konsultation”. Över 100 miljoner kronor går årligen till olika ”konsultationer”. Ett exempel är att en läkare håller en föreläsning om en sjukdom. Läkaren kan samtidigt vara betald av det bolag som tillverkar läkemedlet mot sjukdomen.
Enligt TT-artikeln är det rätt vanligt att läkemedelsbolag anlitar läkare för just föreläsningar.
Det hela sker under en ”europeisk uppförandekod” och är inte ovanligt förekommande, förklaras det. Men det kan också vara olagligt. Enligt Patrik Bremdal, docent i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet, bryter läkaren mot grundlagens regler om saklighet och opartiskhet om läkaren favoriserar företaget i fråga. Ett sådant agerande kan vara tjänstefel, oavsett om läkaren berättat om sin relation till bolaget eller inte. En gång är kanske ingen gång. Men om det sker om igen, till exempel en gång per år, för samma läkemedelsbolag, kan misstanke uppstå.
En ännu större summa, drygt en halv miljard kronor, går till forskning som sker i samverkan med universitet och lärosäten. Men enligt TT har Riksrevisionen slagit fast att läkemedelsbolag ibland mörkar forskningsresultat om det inte blivit gynnsamt för deras produkter. Det finns fall då läkare inte har fått presentera forskning finansierad av läkemedelsbolag, eftersom läkemedlet inte gett positiv effekt, säger en läkare som inte vill avslöja sitt namn offentligt, till TT.
Sven Román, specialist i barn- och ungdomspsykiatri, ser risker med dessa pengar.
Läkemedelsbolagen kan få makt över hur läkemedel förskrivs.
– Forskning och fortbildning handlar om folkhälsa. Risken är nu att resultaten blir missvisande och att människor får läkemedel i onödan, med risk för biverkningar, säger Román till TT.