I Swebbtv:s summering av året som har gått togs bland annat fri medias allt starkare ställning upp. Bland annat diskuterades hur fri media påverkar regimlojal media alltmer. Även drev mot korruption samt politiserat agerande från officiella tjänstemän har gett effekt under året som har gått.
Mikael Willgert inledde Swebbtv:s program med att fråga om året som har gått varit framgångsrikt för fria medier. Boris Benulic menade att fri media, trots det ekonomiska övertaget för systemmedia, börjar konkurrera på allvar mot dem vad gäller räckvidd. Han tog också upp att mainstream-media varit tvungna att anpassa sig till det som fri media granskat.
– Till slut har vanliga medier också vikt ner sig och börjat skriva om sådana skandaler vi har pratat om, menade Benulic.
Även social media framhölls som en del som kastat om spelplanen i medielandskapet.
– Det är också de sociala mediernas år, där alla kan idka sin egen medborgarjournalistik där vi har visselblåsare och dokumentation och information som kommer fram väldigt snabbt, la Katerina Janouch till.
Även dreven mot korruption och politiserat agerande från politiserande tjänstemän har gett effekt under året. Det senaste och mycket uppmärksammade fallet var den hårt kritiserade domen där en åklagare inte yrkat på utvisning av barnvåldtäktsmän. Då gick fri media fram med ett gemensamt drev och där individer på social media hjälpte till att skapa tryck i frågan. Det slutade med att åklagarmyndigheten fick retirera, erkänna att de gjort fel i en intervju med GP och utvisning yrkades på i högre instans, vilket sedermera ledde fram till utvisningsdom för gärningsmännen.
Om fri media och social media kommer fortsätta att växa i betydelse återstår att se, men efter att Elon Musk tog över X/Twitter och fria medier kommit för att stanna har de gamla medieinstitutionerna fått allt svårare att kontrollera informationsflödet enligt sitt eget tycke.