Stora trafikproblem när LKAB:s godsvagnar spårar ur mellan Gällivare och Kiruna

Foto: Pixabay

För fjärde gången i år har LKAB:s godsvagnar spårat ur och det är en dyr historia för gruvbolaget. Förutom stora kostnader för LKAB innebär urspårningen stor problem för såväl gods- och persontrafik. Urspårningen skedde mellan Kiruna och Gällivare.

Kostnaderna för de urspårningen blir 50 miljoner kronor för bara godsvagnarna, till detta ska tilläggas problem med transporter som kommer att fördröja leveranserna. Fördröjningar av leveranser beräknas kosta 3 miljoner kronor i timmen för LKAB.

– Det här tåget var på väg till Narvik. Vi har båtar som ligger där och väntar på produkterna. Där drabbas vi av förseningsavgifter. Vi försöker planera om så att vi kan täcka upp med produktionen vi har i Kiruna och Svappavaara så gått det går, säger Jan Lundgren som är logistikchef för LKAB till TT.

Totalt är det 800 meter räls som måste lagas, vilket försvåras av otillgänglighet och vinterväder. Trafiken förväntas vara igång tidigast den 12 november.

– Håller det så är väl alla glada. Men det är oländig terräng och dessutom är det vinter. Man måste fram med stora maskiner för att kunna röja undan och reparera banan. Så det är stor risk att det blir längre än så, säger Jan Lundgren, logistikchef och vd för LKAB Malmtrafik, till TT.

Tågföraren klarade sig utan skador, men de materiella skadorna på såväl godsvagnar som järnvägsinfrastrukturen är omfattande. Trafikverket varnade för ovanliga sprickor i rälsen på trafiksträckan redan förra året.