Polen hotar stänga ner järnvägsförbindelser till Vitryssland

Foto: Pixabay

Konflikten mellan Polen och Vitryssland eskalerade under veckan, men ser nu ut att eventuellt lugna ner sig. Våldsamma bilder har däremot spridits från gränsövergångarna under de senaste dagarna. Polen sätter nu ner foten och tar till ekonomiska tumskruvar som kan få större konsekvenser för Vitryssland än sanktionerna de utsatts för. Polen kommer stänga ner järnvägsförbindelser Vitryssland har till Europa, om inte Vitryssland upphör helt med migrantattackerna.

Bilder där våldsamheterna fortsatt pågår vid den polska gränsen till Vitryssland har fortsatt spridits. Vitrysslands regim har också hotat med att strypa gasleveranserna till EU-länderna, om de inte får gehör för sina krav. Detta ville däremot inte den ryska presidenten Vladimir Putin veta av och varnade den vitryska presidenten Aleksandr Lukasjenko för att verkställa hotet. Detta då stoppade gasleveranser bryter mot avtal med Ryssland, vars energibolag utnyttjar de förbindelser Vitryssland vill strypa.

Polens svarar nu lika hårt, de hotar att stänga ner järnvägsförbindelser som Vitryssland har med övriga Europa. Något som skulle få förödande konsekvenser för Vitryssland. Detta då det troligen skulle få Kina att involveras i konflikten. Järnvägarna som går via Polen och Vitryssland är en viktig del av Kinas berömda projekt ”Nya silkesvägen”. Ett avbrott där skulle få ekonomiska och politiska konsekvenser för Kina. Troligen skulle Kina i ett sådant läge kräva att Vitryssland backar i gränskonflikten med Polen. Kina och Ryssland har till viss del samarbete för att utmana USA:s makthegemoni i världen, Kina har därför eventuellt diplomatiska verktyg för att sätta press på Vitryssland via Ryssland.

Samtidigt har också de första brittiska arméförbanden i form av ingenjörer som skulle skickas till Polen anlänt. Deras uppgift är att bistå i att förstärka de fysiska gränshindren.

Uppgifter om att vitryska säkerhetsstyrkor tömmer gränsområdena på hundratals migranter har cirkulerat. Polen fortsätter däremot att sätta press för att få bort alla migranter som hotar den polska gränsen och Europas stabilitet.